Çin'den 'itiraf': Wuhan'da doğruyu söylemediler

ABD'nin korona virüsü konusunda Çin'i suçladığı bir dönemde, Pekin yönetiminin salgınla mücadelede en yetkili ismi olan ünlü doktor Zhong Nanshan CNN'e konuştu. Zhong, Wuhan'daki yetkililerin ilk başta virüsle ilgili gerçek sayıları sakladığını kabul etti. Ancak Zhong, 23 Ocak'tan sonra dünyayla paylaşılan verilerin doğru olduğunu söyledi.

Çin'den 'itiraf': Wuhan'da doğruyu söylemediler
Dünya kamuoyunda ‘SARS savaşçısı’ olarak tanınan ve Pekin yönetiminin yeni korona virüsüne karşı üst düzey danışmanı olan ünlü Çinli doktor Zhong Nanshan, virüsün ortaya çıktığı Wuhan’daki yetkililerin ilk günlerde bilgi sakladığını doğruladı. Zhong, kentteki yerel yetkililerin ilk salgının boyutu hakkındaki kilit ayrıntıları Pekin’den de gizlediklerini söyleyerek, “Gerçeği söylemekten hoşlanmadılar” dedi.


‘WUHAN’DAKİ YETKİLİLER SESSİZ KALDI’

CNN International’a konuşan Zhong, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun talimatıyla 18 Ocak günü Wuhan’ı ziyaret ettiğini anlattı. Bu süreçte çok sayıda doktordan ve eski öğrencisinden ‘durumun resmi açıklamalarda anlatılandan çok daha kötü olduğuna’ dair telefonlar aldığını söyleyen Zhong, “Yerel yetkililer o sırada gerçeği söylemekten hoşlanmadılar. En başta sessiz kaldılar. Sonra ben, enfekte olan insan sayısının muhtemelen daha yüksek olduğunu söyledim” diye konuştu.

‘GERÇEK SAYIYI SORUP DURDUM’

Wuhan’daki ilk karantina kararının mimarı da olan Zhong, Çin dışından enfeksiyon haberleri gelmesine rağmen Wuhan’daki sayının 10 günden uzun süre boyunca 41’de kalmasının kendisini şüphelendirdiğini anlattı. Zhong, “Bu sonuçlara inanmadım, dolayısıyla ‘Bana gerçek sayıyı vermek zorundasınız’ deyip durdum. Sorumu yanıtlamakta çok isteksiz olduklarını sanıyorum” ifadelerini kullandı.

’23 OCAK’TAN SONRAKİ VERİLER DOĞRU’

Zhong bununla birlikte, merkezi hükümetin duruma el koymasının ardından Çin’in dünyadan bilgi saklamadığını vurguladı. ABD’den bu yönde gelen suçlamaları reddeden Çinli doktor, Pekin yönetiminin 2003’teki SARS salgınının iki ila üç ay boyunca gizlenmesinden dersler çıkardığını söyleyerek, “Merkezi hükümet bu kez bütün kentlerin ve hükümet birimlerinin gerçek sayıları rapor etmesi gerektiğini açıkladı. Bunu yapmazsanız, cezalandırılıyorsunuz. Dolayısıyla, 23 Ocak’tan sonraki bütün veriler doğru” dedi.

İKİNCİ DALGA UYARISI

Zhong’un, Çin için yaptığı ikinci dalga uyarısı da dikkat çekti. Ünlü doktor, “Çin halkını büyük çoğunluğu, bağışıklık olmaması nedeniyle Covid-19 enfeksiyonuna açık. Büyük bir meydan okumayla karşı karşıyayız. Şu an durumun yabancı ülkelerdekinden daha iyi olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Zhong’un Wuhan ziyaretinden iki gün sonra, 20 Ocak gününde, kentteki sayının 198’e yükseldiği ve üç kişinin öldüğü açıklanmıştı. Wuhan’da 76 gün sürecek karantina da, Zhong’un önerisiyle 23 Ocak günü başlamıştı.

Wuhan Belediye Başkanı Zhou Xianwang ise 27 Ocak günü Çin Devlet televziyonu CCTV ile söyleşisinde, korona virüsüyle ilgili bilgileri halka ‘zamanında’ paylaşmadıklarını kabul etmişti. Ancak belediye başkanı, “Yerel bir yönetim olarak, ancak izin verildikten sonra bilgi paylaşabiliypruz” ifadelerini kullanmıştı. Şubat ayındaysa, Pekin yönetiminin Wuhan ve Hubey eyaletindeki Çin Komünist Partisi başkanları ile yerel sağlık komisyonundan iki yetkiliyi kovduğu haberi gelmişti. 


Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2020, 17:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER