'Covid-19 tedavisinde farklı ilaç kombinasyonları gerekiyor'

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden araştırmacılar, korona virüsü nedeniyle enfekte olan kişilerin tedavisinde farklı ilaç kombinasyonlarını kullanılması gerektiğini aktardı. FDA'den Montserrat Puig ve ekibinin yürüttüğü çalışmada, farklı ilaçların hastalığın farklı evrelerinde yardımcı olabileceği ve gerekirse kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiği de ifade edildi.

'Covid-19 tedavisinde farklı ilaç kombinasyonları gerekiyor'
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Covid-19 tedavisi için birkaç farklı ilacın aynı anda kullanılmasına ihtiyaç duyulacağını aktardı. Korona virüsü nedeniyle enfekte olan kişilerin tedavisinde antiviraller, anti-enflamatuarlar ve diğer ilaçların kombinasyonunu kullanılması gerekebileceği belirtildi.

‘HER HASTA İÇİN KİŞİLEŞTİRİLMESİ GEREKECEK’

FDA’den Montserrat Puig ve ekibinin Frontiers of Immunology dergisinde yayınlanan çalışmasında, ilaç kombinasyonlarının yanı sıra, tedavinin her hasta için özel olarak ve kişiselleştirilerek hazırlanması gerekebileceği aktarıldı. Makalede şu ifadelere yer verildi: “Klinik araştırmaların sonuçları ortaya çıktıkça, hastalığı çözmek için muhtemelen tek bir sihirli değneğin yeterli olmadığı. Covid-19’un farklı faktörlerini hedefleyen birkaç farklı müdahalenin gerekli olabileceği ortaya çıktı.”

FARKLI AŞAMALARDA FARKLI TEDAVİLER

Ekibin liderliğini yapan Puig, farklı ilaçların hastalığın farklı aşamalarından insanlara yardımcı olabileceğini dile getirdi. Puig, hastalığın başlangıcında virüsün hücrelere girmesini durdurmak için müdahale etmek gerekirken, daha ağır vakalarda sitokin fırtınasının önüne geçmenin daha önemli olduğunu söyledi.

Virüsün hücrelere girmesini engellemek üzere tasarlanmış kan basıncı ilaçları, virüsün üremesini engellemek için kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere 30 farklı ilacın incelendiği çalışmada şu ifadeler kullanıldı: “Covid-19’u tedavi etmek için aşının bulunana kadar, kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarıyla müdahale etmek gerekebilir. Her geçen gün, hastaların SARS-CoV-2’den farklı şekilde etkilenebileceğini ve birçok faktörün hastalığın sonucunu etkilediğini öğreniyoruz.”

Henüz, korona virüsü tedavisi için onaylanmış bir ilaç yok. Ancak FDA, daha önce remdesivirin için acil kullanım izni vermişti.  


Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2020, 15:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER