Covid hapından ön sipariş veren ülkelere Fransa da katıldı

Covid hapından ön sipariş veren ülkelere Fransa da katıldı İlaç firması Merck'ün geliştirdiği Covid hapının ABD ve Avrupa'daki onay süreci devam ederken, ön anlaşma yapan ülkelere Fransa da katıldı. Fransa, onay çıkması halinde bu haptan 50 bin doz alacak.

Covid hapından ön sipariş veren ülkelere Fransa da katıldı

ABD merkezli ilaç şirketi Merck'in, hafif ve orta dereceli Covid vakalarında hastaneye yatma ve ölüm oranlarını yarıya düşürdüğü belirtilen hapı için ön sipariş veren ülkelere Fransa da katıldı. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, ilacın onaylanması halinde 50 bin doz satın almak üzere ön sipariş verdiklerini açıkladı.

Fransa böylece, Merck'ün ilacı için ön sipariş anlaşmaları yapan ABD, İngiltere, Avustralya, Tayland, Malezya ve Singapur'a katıldı.

Merck'ten dün yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin ilaç düzenleyici kurumu Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) 'molnupiravir' adı verilen ilacın acil kullanım onayı sürecini başlattığı belirtilmişti. EMA'nın hap için 'gerçek zamanlı' inceleme yapacağı, yani gereken tüm veriler elde edildikten sonra resmi başvuru yapılmasını bekleyemeyerek, hâlâ devam eden denemelerin sonuçlarını geldikçe inceleyeceği aktarılmıştı. 

Merck'ten ekim başında yapılan açıklamada, Covid-19'a karşı geliştirdikleri hapın virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatma ve ölüm oranlarını yarıya düşürdüğü belirtilmişti. Denemelerde, Covid-19 semptomları ortaya çıktıktan sonraki beş gün içinde ilacı alan deneklerin, plasebo alanlara göre hastaneye yatma ve ölüm oranının yüzde 50 azaldığı açıklanmıştı.

Merck'ün geliştirdiği hap, onaylanması halinde pandeminin seyrini değiştirebileceği belirtiliyor. Merck, ABD'de de acil kullanım onayı için 11 Ekim'de başvuruda bulunmuştu. ABD'deki kararın kasım sonlarına doğru çıkması bekleniyor.  / DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER