Ebola milyarlarca dolar yardıma rağmen durdurulamıyor

Aylardır Batı Afrika’yı etkisi altına alan ebola salgınıyla mücadelede henüz başarıya ulaşılamadı. Birçok ülke ebolayla mücadele için milyarları bulan fonları serbest bırakırken, virüsü iyileştirecek aşı ve ilaçlarda olumlu bir sonuç alınabilmiş değil.

Ebola milyarlarca dolar yardıma rağmen durdurulamıyor

Ebola ile mücadele kapsamında Avrupa Birliği (AB) tarafından ek olarak 280 milyon euroluk bir fon daha ayrılırken, ABD Devlet Başkanı Barack Obama da, Çarşamba günü Kongre’den 6,2 milyar dolarlık (5 milyar euro) ek bir bütçe talebinde bulunmuştu.

AB Komisyonu Araştırmalardan sorumlu Komiseri Carlos Moedas, yapılacak yeni maddi yardımların ebolaya karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların geliştirilmesine harcanacağını duyurdu. AB’nin yapacağı maddi yardımın yarıya yakını birliğin fonlarından, kalan kısmı ise ilaç sanayisinden aktarılacak. Son fonlarla birlikte AB ve üye devletlerin ebola için ayırdığı bütçenin miktarı 1 milyar euroya ulaştı.

ABD Başkanı Obama’nın Kongre’den talep ettiği 6,2 milyar dolarlık ek yardım ise, ebola salgınının kontrol altına alınması ve hastaların bulundukları ülkelerde tedavi edilmesi için harcanacak. Kongre’nin onayına sunulan ek bütçe, ebolaya karşı geliştirilecek aşı ve ilaçlar için de kullanılacak.

İlk kez 1976 yılında Zaire’de (bugün Demokratik Kongo Cumhuriyeti) ortaya çıkan ebola virüsü, Afrika’da onlarca kez salgın halinde görüldü ve binlerce kişinin yaşamına mal oldu. Bugüne kadarki en ölümcül ebola salgını bu yıl görülürken, halen devam eden bu yılki salgın ilk olarak Gine’de 2 aylık bir bebeğin ölümüne yol açtı. Daha sonraki aylarda komşu ülkeler Liberya ve Sierra Leone’ye sıçrayan virüse bugüne kadar 13 bin 42 kişi yakalanırken, bu kişilerden 4 bin 818’i yaşamını yitirdi.

ÖLÜMLERE İLİŞKİN RAKAMLAR DÜŞÜRÜLSE DE GERÇEKLER FARKLI

Salgının tespiti Mart ayında mümkün olurken, özellikle Liberya’da yayıldı. Geçtiğimiz Çarşamba ve Cuma günleri WHO tarafından açıklanan bilançolarda, ebolaya yakalanan ve yaşamını yitiren bireylerin sayısının bilinenden daha az olduğu iddia edilmiş ve rakamlar geriye çekilmişti. WHO en son 13 bin 567 vakadan 4 bin 951’inin ölümle sonuçlandığını duyurmuş, bu rakamlar Çarşamba günü düzeltilmişti.

Ancak buna rağmen, ebolaya ilişkin verilerin gerçekte daha fazla olduğu tahmin ediliyor. AFP’ye konuşan WHO yöneticilerinden Christopher Dye, birçok ölüm vakasında cenazelerin yetkililere bildirilmeden gömüldüğü görüşünde. Ebolanın yayıldığı merkezlerde virüse yakalananların yüzde 70’inin yaşamının yitirdiğini kaydeden Dye, 13 bin civarında olan virüs taşıyan kişilerin önemli bir kesiminin yaşamını yitirmesinin söz konusu olduğunu da dile getirdi.  

Henüz bir tedavisi bulunmayan ebola virüsü, dünya üzerindeki en tehlikeli virüslerden. WHO verilerine göre, şimdiye kadar ebola salgınlarında virüse yakalananların yüzde 25 ila 90’ı arası ölümlerle sonuçlandı.

HENÜZ TEDAVİSİ BULUNAMADI

Virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için birçok ülke Liberya, Sierra Leone ve Gine’den yapılan uçak ve gemi seferlerine yönelik sıkı kontroller getirmiş durumda. Hastalığın tedavisi için ABD, Fransa, Rusya, Kanada, İsviçre ve diğer birçok ülkede başlatılan aşı araştırmaları ise devam ediyor. Geliştirilen birçok ebola testi ve aşısı henüz deneme aşamasında.

Öte yandan, ebola ile mücadeleye destek için sosyal paylaşım ağlarından da yararlanılabilecek.  Facebook tarafından dün yapılan açıklamada, kullanıcıların sayfa duvarlarındaki ‘yenilikler’ bölümünde yer alacak bir pencere bağış yapmak isteyenlere sunulacak. Bu pencerede, Uluslararası Kızılhaç, Save the Children ve International Medical Corps adlı kuruluşlara bağış yapılabilecek.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada ebola virüsüyle mücadele için 25 milyon dolar bağışlayacağını duyurmuştu. Facebook üzerinden yapılacak bağışların, bahsi geçen yardım kuruluşlarına aktarılacağı da, dünkü açıklamada yer almıştı.

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2014, 12:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER