Esad: Halk isterse gitmeye hazırım

Suriye Devlet Başkanı Esad, “Görevde kalıp kalmayacağım ya da kimin göreve geleceği konusundaki karar, mutlak şekilde Suriye halkının kararı. Görevde kalmamı istedikleri sürece kalacağım, gitmemi istediklerinde ise bir gün bile kalmayacağım” dedi.

Esad: Halk isterse gitmeye hazırım

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Almanya televizyon kanalı ARD’ye konuştu.

Sputnik News’in haberine göre, Esad, ateşkesin hayata geçtiği günün, Suriye için tarihi bir gün sayılıp sayılmayacağına ilişkin soruya ‘öyle olmasını umut ettiği’ cevabını verdi.

Muhalif güçlerin, ilan edilmesinden sadece birkaç saat sonra ateşkesi ihlal ettiğini, Suriye ordusunun ise bu askeri operasyonlardan kaçındığını belirten Esad,  “Biz, ateşkesin işe yaraması için üzerimize düşen her şeyi yapacağız. Barışa bir şans vermek için misilleme hareketlerinden kaçınacağız. Bunu yapacağız ancak en sonunda her şeyin bir limiti var. Bu, karşı tarafa bağlı” dedi.

‘Kapsamlı bir af çıkaracağız’

Silahlarını bırakan muhaliflerin affedileceğini belirten ve bunun için tek yapmaları gerekenin silah bırakmak olduğunu belirten Esad şunları söyledi:

“Yapmanız gereken tek şey, siyasi gündemde yer alma isteğinizden bağımsız olarak silahları bırakmanız. Ne olduğu fark etmiyor. En önemli  ve Suriye halkının yararına ve yasalara uygun olan şey, sizin bir vatandaş olarak elinize silah alıp dolaşamayacağınız ve bunu başkalarına doğrultamayacağınız. Onlardan istediğimiz tek şey bu. Başka bir şey istemiyoruz. Dediğim gibi, silahları bıraktıklarında onlara kapsamlı bir af çıkaracağız.”

‘Seçimler hükümetin değil, vatandaşın hakkı’

Suriye’deki ‘geçiş süreci’nin katılan herkesi kapsayacak bir ulusal hükümet teşkil edileceğini ve ardından yeni bir anayasa hazırlanacağını ifade eden Esad, “Seçimler bir hobi, Cumhurbaşkanının vizyonu ya da hükümetin keyfi muamelesi değildir. Seçimler hükümetin değil, vatandaşın hakkıdır” dedi.

‘Suriye halkının kararı’

Esad, Suriye savaşının sona ermesinin ‘kendisinin gitmesine’ bağlı olduğu yönündeki iddialarla ilgili ise şunları söyledi:

“Görevde kalıp kalmayacağım, bunu söyleyen devletler ya da yetkilileri ilgilendirmez, bundan dolayı da hiçbir zaman açıklamalara kulak vermeyeceği. Görevde kalıp kalmayacağım ya da kimin göreve geleceği konusundaki karar, mutlak şekilde Suriye halkının kararı. Görevde kalmamı istedikleri sürece kalacağım, gitmemi istediklerinde ise bir gün bile kalmayacağım.”

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2016, 09:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER