FARC, 15 yaş altı çocukların örgütle yollarını ayıracak

Kolombiya’da solcu FARC gerillaları, 15 yaş altı çocukların örgütle yollarını ayırıyor. Karar, Kolombiya devletiyle yürütülen barış müzakereleri çerçevesinde alındı.

FARC, 15 yaş altı çocukların örgütle yollarını ayıracak

Kolombiya devletiyle solcu FARC gerillaları arasında devam eden müzakereler kapsamında 15 yaşın altındaki çocukların örgütten ayrılması için bir yol haritası çizildi.

Müzakerelerin yürütüldüğü Küba’nın başkenti Havana’da yapılan açıklamada 15 yaş altındaki çocukların örgütten ayrılıp topluma geri kazandırılacağı vurgulandı.

Anlaşmaya göre örgütten ayrılan çocuklar yargılanmayacak. Süreç Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF tarafından takip edilecek.

Eleştiriler

FARC, çocukları asker olarak kullandığı gerekçesiyle hükümet ve insan hakları grupları tarafından sıkça eleştiriliyor.

FARC geçen yıl reşit olmayanların harekete dahil edilmeyeceğini ifade etmişti.

Ancak örgütte halihazırda yer alan çocuklar konusunda bugüne kadar hiçbir söz söylenmemişti.

Kolombiya’da solcu gerillalar kadar sağcı paramiliter güçler de çocukları kullanıyor. Bunlar çoğunlukla kurye, muhbir, aşçı ve hamal olarak çalıştırılıyor.

FARC çocuklara silah kullanmayı ve mayın döşemeyi de öğretiyor.

Çocukları örgütlemediklerini ifade eden FARC, çoğunlukla ‘hayattan bir gelecek göremeyen yetim kalmış çocukların saflarına gönüllü olarak katıldığını’ savunuyor.

Barış görüşmeleri

FARC gerillaları ile Kolombiya hükümeti arasında Mart ayında nihai bir uzlaşma kararı bekleniyordu.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, yaptığı açıklamada “barışın çok yakın zamanda imzalanacağına inandığını” ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2016, 16:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER