FBI Türkiye belgelerini istedi

ABD'de eski ulusal güvenlik danışmanı Flynn'in Türkiye lehine lobicilik faaliyeti FBI'ın merceği altında. FBI, Flynn'in Fethullah Gülen aleyhine lobi yapmak için aldığı 530 bin doların Türkiye hükümeti tarafından ödenip ödenmediğini araştırıyor. Geçtiğimiz haftalarda bir dizi tanık saatlerce sorgulandı.

FBI Türkiye belgelerini istedi
ABD’de Rusya soruşturması nedeniyle istifa etmek zorunda kalan ve Türkiye lehine lobi yaptığı ortaya çıkan eski ulusal güvenlik danışmanı Michael T. Flynn hakkındaki soruşturmada Türkiye’yi de ilgilendiren bir gelişme yaşandı. FBI bir yandan Beyaz Saray’dan Flynn’le ilgili her tür belgeyi talep ederken, bir yandan da Türkiye hükümetinden gizlice para alıp almadığı konusunda bir dizi tanığı sorguladı.


Trump başkan seçilene dek bir lobicilik firmasının da ortağı olan Flynn, istifa ettikten sonra ABD Adalet Bakanlığı’na yaptığı beyanatta, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Başkanı olan işadamı Kamil Ekim Alptekin’den Türkiye lehine lobi faaliyeti için 530 bin dolar ödeme aldığını açıklamıştı. New York Times’ın özel haberine göreyse, geçtiğimiz haftalarda tanıklara, Donald Trump’ın kampanyasının son aylarında Flynn’in Türkiye hükümetinden para alıp almadığı soruldu. Habere göre, savcılar ve FBI ajanları Flynn’in Alptekin’le iş ilişkileri konusunda bilgi almak için saatler süren sorgular yaptı.

New York Times, “Soruşturmacılar, bu ödemelerin arkasında Türkiye hükümetinin bulunup bulunmadığını ve Flynn’in, paranın kaynağını gizlemesine yardımcı olması için Ekim Alptekin’e rüşvet verip vermediğini öğrenmek istiyor” ifadelerini kullandı.

New York Times’ın haberinde, ABD’de bir başka ülke için lobi yapmanın yasal olduğu ancak bu faaliyeti beyanda bulunmayarak gizlemenin suç sayıldığında dikkat çekildi; Flynn’in de Türkiye için lobi faaliyetini geç beyan ettiği belirtildi. Habere göre, lobi faaliyeti yapan kişilerin aldıkları paranın kaynağını paravan şirketler aracılığıyla gizlemesi de suç. Flynn’in şirketi ile Alptekin’in şirketi arasındaki para giriş çıkışlarının incelenmesinin ve paranın kaynağının Türkiye hükümeti olup olmadığının araştırılmasının sebebi de bu. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2017, 12:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER