Fransa'da kim, hangi adaya oy verdi?

Fransa bir yandan bağımsız aday Macron'un yeni cumhurbaşkanı seçilmesini, bir yandan da aşırı sağcı Le Pen'in yükselişini konuşuyor. Le Pen'in gençler arasındaki popülaritesi, 2022'de yeniden aday olacağına işaret. Peki ülkede hangi kesimler, hangi adaya oy verdi?

Fransa'da kim, hangi adaya oy verdi?
Fransa’da Avrupa Birliği karşıtı ve ırkçı aday Marine Le Pen’in cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesi sonrası Brüksel derin bir nefes alsa da, gençlerin yaklaşık yarısının aşırı sağa oy verdiği belirtiliyor. Bu durum, dünkü seçimlerde yüzde 33.94 oranında oy alan Le Pen’in 2022’de yeniden ve daha güçlü biçimde aday olacağı yorumuna yol açtı.


KİM, HANGİ ADAYA OY VERDİ?

Sandık başı anketlerine göre, seçimleri kazanan Avrupa yanlısı aday Emmannuel Macron ile kaybeden Le Pen’in seçmen kitlesi şöyle şekillendi:

  • 18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 44’ü Le Pen’e, yüzde 56’sı Macron’a oy verdi.
  • Le Pen en çok oyu genç seçmenlerden aldı.
  • 65 yaş üzeri Fransızların sadece yüzde 20’si Le Pen’e oy verdi.
  • Aşırı sağcı adayın, erkeklere kıyasla kadınlardan daha fazla oy aldığı belirtiliyor.
  • Le Pen, aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin kurucu lideri olan babası Jean-Marie Le Pen’in ikinci tura kaldığı 2002 seçimlerindeki oylarını da iki katından fazla artırdı. Baba Le Pen 4.5 milyon oy almışken, Marine Le Pen’in nihai sonuçlar açıklandığında yaklaşık 11 milyon oy almış olması bekleniyor.
  • IPSOS’un son anketine göre, Macron’a oy verenlerin yüzde 43’ü sadece La Pen’e karşı oldukları için bu yönde bir tercihte bulunduklarını söyledi.

‘2022’DE YENİDEN ADAY’

Marine Le Pen’in gençler arasında elde ettiği başarı nedeniyle 2022’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olacağı yorumu yapılıyor. Le Pen’in kendisi de, haziran ortasındaki genel seçimlere hazırlanacaklarını ve aldıkları ‘tarihi oy’u parlamentodaki dağılıma taşıyacaklarını söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2017, 18:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER