Geçici ateşkes başladı, Gazzeliler evlerine döndü: 'Her şey yerle bir olmuş'

Geçici ateşkes ilanının ardından evinin durumunu görmek için mahallesine dönen Filistinli bir genç, "Yıkımın bu boyutta olacağını hayal etmemiştim. Bunun yüzde 1'ini bile aklımdan geçirmemiştim" dedi.

Geçici ateşkes başladı, Gazzeliler evlerine döndü: 'Her şey yerle bir olmuş'

İsrail ve Hamas arasında varılan 4 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması bugün itibarıyla dördüncü gününde. 24 Kasım Cuma günü Türkiye saatiyle 08.00'de başlayan ateşkesle birlikte pek çok Gazzeli sığındıkları okul ve hastanelerden ayrılarak evlerine doğru yola çıkmıştı. Pek çok kişi ise evlerinin yerinde bir enkaz yığını buldu.

El Cezire'nin haberine göre, Gazze'nin merkezindeki Bureij Mülteci Kampı'nda kalan yaşlı bir Filistinli kadın, "Evimiz yıkılmış. Ayakta kalan hiçbir şey yok, her şey yerle bir olmuş. Ördeklerin ve tavukları çoğunu aç sokak köpekleri yemiş" diye konuştu. "Bu savaş değil soykırım" diyen kadın, İsrail'in saldırılarını 'eşi görülmemiş bir suç' olarak niteledi.

'DENİZ SUYU İÇİP TEMİZ SUYMUŞ GİBİ DAVRANIYORUZ'

Bureij Mülteci Kampı'nda yaşayan çoğu kişinin geçici ateşkes öncesi saldırılar sebebiyle batıdaki Nuseyrat Mülteci Kampı'na gittiği ifade edildi. Gazzeliler Bureij'e döndüklerinde ise evlerinin yerle bir olduğunu, yakınlarının bazılarının enkaz altında kaldığını gördü.

Filistinli kadın, 'acımasız saldırılara rağmen ara ara buraya gelmeye devam ettiğini' anlattı. Hayatının İsrail'in elinde olmadığını söyleyen kadın, "Bu çok tehlikeli. Gelip tavuklarımı kontrol etmek istedim. Ama korkmuyorum. Benim kaderi öldürülmek. Öleceğim" dedi.

El Cezire'ye konuşan Bureij'deki genç bir Filistinli erkek ise "Dürüst olmam gerekirse; ben yıkımın bu boyutta olacağını hayal etmemiştim. Bunun yüzde 1'ini bile aklımdan geçirmemiştim. Evime saldırmışlar, hasar almış. Artık içinde yaşanabilecek durumda değil. En baştan inşa edilmesi gerekiyor" dedi. Burada nasıl kalacağı sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "BM okullarında küçük düşürülmektense duvarları olmayan bir evde yaşamayı tercih ederim. Deniz suyu içip temiz suymuş gibi davranıyoruz. Ne yapabiliriz ki?"

GEÇİCİ ATEŞKES İKİNCİ GÜNÜNDE

İsrail ve Hamas'ın vardığı 4 günlük geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması bugün itibarıyla ikinci gününde. Bu kapsamda dün Hamas 13 İsrailli, 10 Taylandlı ve bir Filipinli rehineyi serbest bırakmış, İsrail de toplam 39 kadın ve çocuk Filistinliyi hapishanelerden salıvermişti.

İsrail'in bugün de 42 Filistinli tutukluyu serbest bırakması bekleniyor. Hamas da 14 İsrailli rehineyi daha bugün serbest bırakacak. Anlaşma kapsamında 4 günde toplam 50 İsrailli rehine ve 150 Filistinli salıverilecek. Bu 4 gün boyunca abluka altındaki Gazze Şeridi'ne sınırlı sayıda insani yardım ve yakıt tırları da giriş yapıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER