İddia: ABD Türkiye'ye S-400 için ara formül önerdi

ABD’nin Türkiye ile S-400 krizinde yeni bir teklifte bulunduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Washington S-400 sevkiyatının ertelenmesi halinde yeni müzakere önerdi. Suriye’de ise ‘güvenli bölge’ için ortak devriye planlandığı iddia edildi.

İddia: ABD Türkiye'ye S-400 için ara formül önerdi
Türkiye ile ABD arasındaki gerilim konusunda iki çarpıcı iddia ortaya atıldı. Bloomberg sitesi ABD’nin Türkiye’ye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi sevkiyatının ertelenmesi karşılığında müzakereler için zaman tanımayı teklif ettiğini öne sürdü. Sitenin bir diğer iddiası da, Suriye’nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölge için iki ülkenin ortak devriye planladığı yönünde.


‘S-400’LERİ 2020’YE ERTELEYİN, GÖRÜŞELİM’

Haberde, Washington’ın Ankara ile S-400 gerilimini aşmak istediği ve görüşmeler için zaman kazanmak amacıyla temmuz ayında planlanan ilk sevkiyatın 2020 yılına ertelenmesini önerdiği öne sürülüyor. Haber, müzakereler konusunda bilgi sahibi kaynağa dayandırıldı.

‘GEÇEN HAFTA İLETİLDİ, ANKARA DEĞERLENDİRİYOR’

Bloomberg, Donald Trump yönetiminin S-400’lerin ertelenmesi teklifini Ankara’ya geçen hafta ilettiğini ve Türkiye’nin de bu öneriyi değerlendiğini yazdı.

‘ÇALIŞMA GRUBUNA BAĞLI’ İDDİASI

Siteye konuşan bir Türk yetkili ise Ankara’nın ortak çalışma grubu önerisinin ABD tarafından değerlendirilmesi halinde ertelemeyi kabul edebileceklerini söyledi. Washington, bir NATO müttefikinin Rus yapımı S-400 sistemleri almasına kategorik olarak karşı çıkmış ve Türkiye’nin çalışma grubu önerisini reddetmişti.

‘SURİYE’DE ORTAK DEVRİYE’

Bloomberg’in aynı haberde ortaya attığı bir diğer iddia da, Türkiye ile ABD arasında uzun süredir gerilim konusu olan Suriye hakkında. Sitenin kaynaklarından biri, iki ülkenin güvenli bölgenin oluşturulacağı alanda ortak devriye yapmayı düşündüğünü söyledi.

İddiaları ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisine sorduğunu belirten Bloomberg, henüz her iki kurumdan da yanıt alamadığını yazdı.

S-400’DE SON DURUM NE?

Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 sistemleri için ilk sevkiyatın temmuz ayında yapılması öngörülüyordu. Ancak ABD, Rus yapımı hava savunma sistemlerinin bir NATO müttefiki tarafından kullanılmasına karşı çıkarak yaptırım tehdidinde bulunuyordu. Amerikan tarafı, S-400’lerin bizzat Amerikan yapımı uçakları düşürmek için tasarlandığına dikkat çekiyor ve Türkiye’yi F-35 programından çıkarmakla da tehdit ediyordu.

Ankara ise “S-400’ler bitmiş bir anlaşmadır” diyerek geri adım atmayı reddediyor ama bir çalışma grubu kurularak sorunların aşılmasını öneriyordu. (DIŞ HABERLER)

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2019, 17:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER