İddia: Riyad ve Kahire Türkiye'ye karşı SDG planını devreye soktu

Mısır ve Suudi Arabistan'ın, Suriye muhalefetini Türkiye’den uzaklaştırmaya çalıştığı iddia edildi. Buna göre iki ülke, Kürtlerin Suriye muhalefetine katılması için gizli görüşmeler yürütüyor.

İddia: Riyad ve Kahire Türkiye'ye karşı SDG planını devreye soktu
Mısır ve Suudi Arabistan’ın Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) Suriye muhalefetine katmayı ve Türkiye’nin nüfuzunu zayıflatmayı amaçladığı iddia edildi. Buna göre Mısır ile Suudi Arabistan, Suriye muhalefetini Türkiye’den uzaklaştırma çabasına girişmiş durumda.


Rudaw’ın haberinde yer alan iddia, geçmişte Türkiye tarafından desteklenen, son günlerdeyse Suriye’nin kuzeyindeki Kürt partilerin birliği için özerk yönetimle müzakere halinde olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye Demokratik Meclisi (SDM) ve ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırıldı.

‘GİZLİ GÖRÜŞMELER YAPILIYOR’

İsmi açıklanmayan kaynak, Mısır ve Suudi Arabistan’ın SDG’yi Suriye muhalefetine katmak için büyük bir çaba içerisinde olduğunu söyledi. Bu amaçla Suriye Demokratik Meclisi’nden bir heyetin 21 Aralık’ta Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın resmi daveti üzerine Kahire’ye gittiği belirtildi. Suriyeli Kürt yetkililerin, Suudi Arabistan ve Ürdün’de de gizli görüşmelerde bulunduğu iddia edildi.

‘YAKLAŞIMLARI OLUMLU’

ENKS Başkanlık Divanı üyesi Nimet Davut da, ‘Arap devletlerinin Kürt meselesinin çözümüne daha olumlu baktığını’ söyledi. Davut, “Suudi Arabistan ve Mısır’ın Suriye’de Kürt sorununun çözümüne yaklaşımı olumluydu, ılımlıydılar. Dolayısıyla bu tavrın sonuç vermesi için kendileri ile daha fazla görüşülebilir” dedi.

‘ESAS ROLLERDEN BİRİNİ ÜSTLENECEĞİZ’

Suriye Demokratik Meclisi’nin Eş Başkanı Emine Ömer ise Suriye muhalefetinin Kahire’de düzenlemesi planlanan üçüncü toplantısında kendilerinin ‘esas rollerden birini üstleneceklerini’ savundu. SDM’nin bu  ‘bu toplantıda başlıca taraflardan biri olarak hazır bulunmasını’ Mısır ve Suudi Arabista’ın da desteklediğini savunan Ömer, hazırlık komitesine de katılmak istediklerini söyledi.

Türkiye’nin ilişkilerde son gerginlik yaşadığı, SDG’yi Suriye’nin doğusunda desteklemeye devam eden ABD’ninse müttefik olduğu Mısır ve Suudi Arabistan’ın Suriyeli Kürtlerle ilgili bu girişiminin nasıl somutlaşacağı merak konusu. (Rudaw - DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2019, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER