İngiltere için casuslukla suçlanan Ali Rıza Ekberi idam edildi

İngiltere adına casusluk yapmak suçlamasıyla idama mahkum edilen Eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi’nin idam edildiği duyuruldu.

İngiltere için casuslukla suçlanan Ali Rıza Ekberi idam edildi

Ekberi, bir süre önce İngiltere lehine casusluk yapmaktan tutuklanarak cezaevine konuldu. Bu süreçte aleyhinde dava açılarak "casusluk" suçlamasıyla yargılanan Ekberi, mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı.

İran’daki üst mahkeme Ekberi’nin itirazını reddederek Ekberi hakkında verilen idam kararını onaylamıştı.

İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansı, Ekberi’nin bu sabah idam edildiğini duyurdu.

Öte yandan İstihbarat Bakanlığı, Ekberi'nin ülkenin hassas ve stratejik merkezlerinin bilgilerini "MI6" olarak bilinen İngiltere'nin Gizli İstihbarat Servisi'ne (SIS) aktardığının tespit edildiğini duyurmuştu.

Açıklamada, Ekberi, "İran'ın stratejik kurumları hakkında önemli bilgiler toplayan ve topladığı bilgileri birçok kez tamamen bilinçli şekilde İngiliz istihbaratına sunan Gizli İstihbarat Servisi'nin en önemli casuslarından biri" olarak nitelendirildi.

Ali Rıza Ekberi, 1997-2005 arasında görev yapan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. 

Ailesiyle İngiltere’ye taşınan Ekberi, İngiltere yurttaşlığı alarak çifte vatandaşlığa geçmişti.

Eski bakan yardımcısı, 2019'da İran'a gittiği sırada yakalanmıştı. Ekberi, Tahran'ın 20 kilometre batısındaki Kerec'deki Recai Şar Hapishanesi'nde tutuluyordu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER