İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir paylaşım yaparak, 'komşuların sınırlarının yeniden çizilmesinin İran için tamamen kabul edilemez ve bir kırmızı çizgi' olduğunu söyledi. Arakçi, dün yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Bölgesel barış, güvenlik ve istikrar, sadece bir tercih değil, milli güvenliğimizin de bir dayanağıdır. Komşularımızın toprak bütünlüğüne Kuzey, Güney, Doğu veya Batı'dan gelebilecek herhangi bir tehdit ya da sınırların yeniden çizilmesi tamamen kabul edilemezdir ve İran için bir kırmızı çizgidir."
BBC Türkçe'nin haberine göre, Arakçi, bu ifadeleriyle Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni Azerbaycan’ın diğer bölgelerine bağlayacak Zengezur Koridoru projesini kast ediyordu. Arakçi'nin tepkisi, Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir barış anlaşması üzerinde mutabakatın sağlanması ve karadan bir koridor açılmasına yönelik çalışmalar konusunda 'iletişimin açık tutulmasından' yana olduğunu belirtmesinden sonra geldi.
TAHRAN'DA 'ZENGEZUR' ENDİŞESİ
İran son dönemde Rus yetkililerinin açıklamalarını Moskova yönetiminin Zengezur Koridoru için Azerbaycan'a destek verdiği yönünde yorumluyor. Tahran başından beri Kafkaslar'da 'jeopolitik değişiklikler' istemediğini belirterek projeye karşı çıkıyor. İran, koridorun Ermenistan'a doğrudan kara erişimini kesebileceğinden endişe ediyor.
BBC İzleme Servisi'ne göre İran Dışişleri Bakanlığı, 2 Eylül'de bakanlıktan üst düzey bir yetkilinin Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Aleksey Dedov ile görüştüğünü ve İran'ın Kafkasya'daki 'jeopolitik değişikliklere' karşı tutumunu yinelediğini açıklamıştı. Açıklamada, İran'ın bölgedeki tüm ülkelerin 'bölge ülkeleri arasında işbirliği geliştirmeye yardımcı olmaya' çalıştığı ve 'çıkarlara ve meşru endişelere dikkat etmeyi' vurguladığı belirtildi.
ERDOĞAN: AZERBAYCAN DA RAHATLAYACAK
İki yetkilinin ayrıca İran, Rusya ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının yakın zamanda yapacakları toplantının yanı sıra '3+3 danışma mekanizmasının' gelecek toplantısını da ele aldığı belirtildi. "3+3 platformu" Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'ın yanı sıra komşuları İran, Rusya ve Türkiye'yi de içeriyor. Ancak üç yıl önce teklif edildiğinden bu yana bu formatta yalnızca iki toplantı yapıldı ve Gürcistan, başlangıcından bu yana toplantılara katılmayı reddetti. Türkiye Zengezur Koridoru projesini destekliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Zengezur Koridoru özellikle Azerbaycan, Ermenistan ve İran herkesin çıkarına olacak stratejik koridordur ve bu koridor devreye girdiği anda İran da rahatlayacak, Azerbaycan da rahatlayacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için o koridor çok önemli. İnşallah oradaki raylı sistem devreye girdiği anda burada Azerbaycan çok çok rahatlayacak" demişti.
Ermenistan ise kontrolüne daha fazla imkan veren 'Barış Koridoru' adlı alternatif bir proje öneriyor. Girişim, Hazar Denizi'ni Akdeniz'e ve Basra Körfezi'ne bağlayarak Ermenistan, Türkiye, Azerbaycan, İran ve Gürcistan arasında ticaret, enerji ve insan akışını kolaylaştırmak için önemli ulaşım ve iletişim altyapısı yatırımları öngörüyor. Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan, haziran ayında yaptığı açıklamada, İran'ın 'Barış Koridoru' projesini desteklediğini açıklamıştı.
Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2024, 02:54