İran'dan ABD'ye uyarı: Bölgede savaş çıkar

İran'la ABD arasındaki gerilim sürerken, İranlı Tümgeneral Gholamali Raşid'den bir uyarı geldi. İranlı komutan ABD'yi, kendilerine saldırı düzenlenmesi halinde bölgesel bir savaş çıkacağı konusunda uyardı

İran'dan ABD'ye uyarı: Bölgede savaş çıkar
İran’ın, kendi hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’ye ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından gerilim sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump, kendi deyimiyle ‘150 kişinin öleceğini öğrendikten sonra’ Tahran’a ait hedefleri vurmaktan son anda vazgeçtiğini ve diplomasi yolunu tercih edeceğini, bununla birlikte yeni yaptırım kararı aldığını açıkladı. İranlı Tümgeneral Gholamali Raşid’den ise bölgesel savaş uyarısı geldi.

Raşid, “Bölgede bir ihtilaf patlak verirse, bunun büyüklüğünü ve zamanlamasını yönetmez” dedi. Fars haber ajansının aktardığına göre Raşid, “Amerikan hükümeti, bölgede hatalı adımlardan kaçınarak, Amerikan askerlerinin hayatını korumak için sorumlu davranmalı” ifadelerini kullandı.

TRUMP’TAN ‘ANLAŞMA’ AÇIKLAMASI

Amerikan cephesinden ise tansiyonu düşürücü açıklamalar geliyor. Trump dün İran’a yeni yaptırımlar dayatacağını açıklayıp askeri seçeneğin ‘her zaman masada olduğunu’ söylemekle beraber, diplomatik bir yoldan gideceğinin sinyalini verdi. Trump, ‘İran’ın nükleer emellerinden vazgeçmesi halinde’, ülkenin zor durumdaki ekonomisini güçlendirecek bir anlaşmaya açık olduğunu söyledi. ABD Başkanı’nın, böyle bir durum için “Onlar zengin bir ülkeye sahip olacak, ben de onların en iyi dostları olacağım” ifadelerini kullanması dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

ABD ile İran arasındaki gerilim Trump’ın nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden bu yana düzenli olarak tırmanırken, taraflar geçtiğimiz hafta somut bir askeri çatışmanın eşiğine gelmişti. İran Devrim Muhafızları, ülkenin hava sahasını ihlal eden bir Amerikan insansız hava aracını (İHA) defalarca uyarılmasına rağmen çekilmemesi sonrası düşürdüklerini açıklamıştı. Amerikan tarafı ise İHA’nın uluslararası hava sahasında bulunduğunu savunmuştu. Cuma günü ise Trump, bu gelişmenin üzerine önce İran’a saldırı emri verdiğini ama sonra ‘150 kişinin öleceğini’ duyunca orantısız bir misilleme yapmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. Trump’ın gerilimi düşüren son açıklamaları ise ABD’ye ait İHA’nın İran hava sahasını ihlal ettiği suçlamasının zımni kabulü olarak yorumlandı.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2019, 17:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER