İrlanda barışının mimarı Martin McGuinness öldü

20'inci yüzyılın en önemli ihtilaflarından Kuzey İrlanda sorununda barışın mimarı olan eski IRA komutanı Martin McGuinness hayatını kaybetti.

İrlanda barışının mimarı Martin McGuinness öldü

Kuzey İrlanda sorununun siyasi ve barışçıl yollardan çözülmesinin mimarlarından olan, eski IRA komutanı ve Kuzey İrlanda’nın eski başbakan yardımcısı Martin McGuinness yaşamını yitirdi. 66 yaşında hayatını kaybeden McGuinness, siyaseti Ocak 2017’de bırakmıştı. İrlandalı siyasetçinin nadir görülen genetik bir kalp sorunu yaşadığı, hastanede ailesinin yanında öldüğü belirtiliyor.

McGuinness’in ölümünü, IRA’nın (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) siyasi kanadı Sinn Fein’in lideri ve dava arkadaşı Gerry Adams şu sözlerle duyurdu: “Martin hayatı boyunca büyük bir kararlılık ve onur sergiledi. Kısa hastalığı sırasında da tavrı aynıydı. Barış, uzlaşma ve ülkesinin yeniden birleşmesi için yorulmaksızın çalışan tutkulu bir cumhuriyetçiydi.”

Martin McGuinness ve Gerry Adams, 2002 yılında Hayırlı Cuma Anlaşması'nı gazetecilere böyle anlatmıştı. Fotoğraf: Reuters.

MARTIN MCGUINNESS KİMDİR?

McGuinness, 21 yaşındayken IRA’nın ikinci komutanıydı; İngiltere’nin İrlanda’dan sadece silahlı mücadele yoluyla çekileceğine inanan bir gerilla olarak en kanlı eylemlerin düzenlendiği sırada örgütün beyinlerinden biriydi. İlerleyen süreçteyse barış görüşmelerinin kilit ismi haline geldi. McGuinness, Kuzey İrlanda’daki savaşa 1998’de son veren Hayırlı Cuma Anlaşması’nda IRA adına Londra hükümetiyle müzakereleri yürüttü; sonrasında da Sinn Fein liderlerinden biri olarak siyasetin kalbinde yer aldı.

McGuinness, Kuzey İrlanda hükümetinde yenilenebilir enerji konusunda patlak veren bir skandal sırasında başbakan Arlene Foster’ın istifa etmeyi reddetmesi sonrası Ocak 2017’de görevini bırakmış, koalisyon hükümeti çökmüştü.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2017, 12:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER