İsrail, Filistinli bir genci öldürdü

Batı Şeria’da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 21 yaşında bir Filistinli vurularak öldürüldü.

İsrail, Filistinli bir genci öldürdü

İsrail’in Kudüs’de saldırılarından sonra Mescid-i Aksa çevresinde başlayan çatışmalar devam ediyor.

Batı Şeria’da El Halil’deki El-Arub Mülteci Kampı’nda İsrail askerleri, Filistinli gençlerin üzerine ateş açtı, 21 yaşındaki Filistinli İmad el-Cevabire yaşamını yitirdi.

Nablus’ta ise İsrail askerlerinin saldırısı sonucu, ikisi de 16 yaşında olan Ali Nacih Hanini ve Mueyyed Rifat Hatatibe isimli 2 öğrenci yaralandı.

AFP ajansına göre, İsrail ordu sözcüsü, askerlerin grubu dağıtmak için önce kitle dağıtma yöntemlerini kullandığını daha sonra göstericilerin belden aşağısını hedef alarak ateş ettiğini belirtiyor.

İsrail medyası hükümetin tırmanan gerilimi görüşmek üzere bir kriz toplantısı yaptığı haberlerine yer verdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu İsrail’e yönelen “terörizmin” yenileceğini söylemiş ve İsrail devletini tanımayan İsrail vatandaşlarına gidip Filistin topraklarında yaşamaları çağrısı yapmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise hem Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas hem de Gazze yönetimindeki Hamas’ı şiddeti teşvik etmekle suçluyor.

Filistinliler, son gerginliğin temelinde İsrail’in Doğu Kudüs’deki Yahudi yerleşimlerini genişletme yönündeki yeni planları ile Kudüs’de Müslümanlar için önemli kutsal mekanlarda ibadet haklarının kısıtlanmasına ilişkin Yahudi kampanyalarının yarattığı rahatsızlığın yattığını söylüyorlar.

Ne olmuştu?

Yahudilerin Tapınak Dağı dediği Haram-üş Şerif, Yahudiliğin en kutsal yeri. Harem-üş Şerif’te yer alan Mescid-i Aksa da, İslam dinindeki en kutsal kabul edilen üçüncü ibadet yeri.

Filistinli göstericiler geçen hafta saldırıya uğrayan Yahudi eylemciye destek gösterisinde bulunmak isteyenlerin, bunun için kutsal mekanın bulunduğu alanı ziyaret etme planını protesto etti.

Yahudilerin mekanda daha fazla ibadet edebilme hakkı için yürütülen kampanyada yer alan Haham Yehuda Glick geçen hafta bir saldırıda ağır yaralanmıştı.

5 Kasım günü Kudüs’teki Harem üş-Şerif çevresinde Filistinli göstericiler ve İsrail polisi arasında çatışma çıktı.

Polis, göstericileri dağıtmak için biber gazı kullanırken eylemcilerse polise taş attı.

Kudüs’te Filistinli göstericiler ve polis arasında yaşanan çatışmalardan birkaç saat sonra bir sürücü, arabasını yayaların üzerine sürdü.

Doğu Kudüs’te meydana gelen olayda bir yaya ölürken birkaç kişi de yaralandı.

Polisin açıklamasında ‘olayın terör saldırısı olduğundan şüphelenildiği’ belirtildi.

Sürücü, polis tarafından vurularak öldürüldü.

Hamas, Kudüs’te bir Filistinli’nin yayaların üzerine araba sürerek gerçekleştirdiği saldırıya destek açıklaması yaparak saldırının, ‘El Aksa’ya yönelik devam eden Siyonist saldırılara bir cevap olduğu’ belirtildi.

22 Ekim’de bir kişi motosikletle benzer bir saldırı düzenlemiş, olayda bir bebek ve bir kadın ölmüştü.

Bu kişi de daha sonra polis tarafından öldürülmüştü.

10 Kasım’da ise Tel Aviv ve Batı Şeria’da, iki ayrı bıçaklı saldırıda iki İsrailli öldü.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2014, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER