İtalya'da Covid skandalı: 'Ölümleri zamana yayın' diyen yetkili istifa etti

İtalya'da Sicilya'nın karantinaya alınmaması için Covid ölümlerinin 'zamana yayılmasını' istediği ortaya çıkan bir sağlık yetkilisi istifa etti. Skandal nedeniyle üç kişi de ev hapsinde.

İtalya'da Covid skandalı: 'Ölümleri zamana yayın' diyen yetkili istifa etti

İtalya'nın Sicilya adasında ulusal karantina kararlarının dışında kalabilmek için Covid-19 verileriyle oynamakla suçlanan sağlık yetkilisi Ruggero Razza istifa etti. Razza'nın yanı sıra üç yetkili, Sicilya'nın karantinaya alınmaması için Covid ölümlerini ve vakalarını 'zamana yaymakla' suçlanıyor.

İtalyan medyasında yayınlanan bir ses kaydında, Razza'nın bir diğer yetkiliyle yaptığı konuşmada, Catania yakınlarındaki küçük bir kasabada son üç günde yaşanan bazı Covid-19 kaynaklı ölümleri 'biraz yaymasını' söylediği duyuluyor. İtalyan polisi, Razza'nın bazı 'suç faaliyetlerine' kısmen karıştığını ancak hakkında henüz somut kanıt bulunmadığını açıkladı. Razza ise istifa açıklamasında bir hata yaptığını reddederek 'yerel yönetimi korumak' adına görevini bıraktığını duyurdu.

Sicilya'daki veri saklama skandalı nedeniyle, yerel yönetim için çalışan üç kişi de ev hapsine alındı. Bu kişiler İtalyan Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne (ISS) her gün gönderilen test, vaka ve ölü sayılarında verileri değiştirmekle suçlanıyor. İtalyan polisi, Kasım 2020'den bu yana yaklaşık 40 veri değişikliği tespit edildiğini de açıkladı.

İtalya'da hükümet, ülkenin 20 bölgesinde uygulanan kısıtlamaları belirleyen dört farklı renk kategorisini, ISS'ten gelen verilere göre kararlaştırıyor. Az riskten yüksek riske doğru vaka sayılarını ifade eden beyaz, sarı, turuncu ve kırmızı kategoriler bölgelerin ISS'e sağladığı verilere dayalı olarak belirleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER