Kırım Referandumu: Rusya'ya 'Evet'

Kırım’da Rusya’ya katılım için gerçekleştirilen referandumda yüzde 96,77 oranında evet oyu çıktı. Ukrayna referandumu tanımadığını açıkladı.

Kırım Referandumu: Rusya'ya 'Evet'
 Kırım Referandum Komisyonu Başkanı Mihail Malışev dün yapılan referanduma katılanların yüzde 96,77’sinin Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’na dahil olmasından yana oy kullandıklarını açıkladı.

Malışev halk oylamasında “Rusya Federasyonu’nun yasal bir parçası olarak Rusya ile yeniden birleşmeyi destekliyor musunuz” sorusuna sayısı 1 milyon 233 bin 2 kişinin “evet” yanıtı verdiğini söyledi.

Oyların yüzde 0,72'si ise geçersiz kabul edildi. Kırım Tatarları referandumu boykot etti.

Referandumda sorulan ikinci soruda da "1992 Kırım Anayasası’nın yeniden yürürlüğe girmesini ve Kırım’ın Ukrayna’nın parçası olma statüsünü destekliyor musunuz" ifadeleri yer aldı.

Malışev’in verdiği bilgilere göre, halkın referanduma katılım oranı yüzde 83,1 düzeyinde gerçekleşti.

Kırım nüfusunun yüzde 58,5'ini Rus kökenliler oluşturuyor.

Yasal mı, yasadışı mı?

Ukrayna Parlamentosu, Kırım Bölgesel Meclisi'ni lağvettiğini açıklamış, Ukrayna hükümeti de referandumu gayrimeşru ilan etmişti.

Birçok Batılı ülke de referandumu yasadışı kabul edip sonuçlarını meşru görmediklerini bildirdi. Rusya ise referandumun sonucuna saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

ABD ve Avrupa Birliği referandumun gerçekleşmesi halinde Rus yetkililere yaptırım uygulayacağını açıklamıştı.

Ancak yaptırım tehdidine rağmen süreç Rusya’nın belirlediği gibi gidiyor. Kırımlı yetkililer Rusya ile birleşmek için gerekli resmî başvuruyu da bugün yapacaklarını duyurdu.

Geçtiğimiz cumartesi günü (15 Mart)  Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Kırım'daki referandumu gayrimeşru sayan bir karar tasarısını veto etti. Karar tasarısına 15 üyeden 13’ü destek vermiş, Rusya gibi veto hakkına sahip beş daimi üyeden biri olan Çin çekimser kalmıştı.

Bugün Ukrayna ve Rusya savunma bakanlarının Kırım’da 21 Mart’a kadar ateşkes yapılmasında anlaştığı da duyuruldu. (YY)

Bu haberde Rusya'nın Sesi, Ukrayna'nın Sesi, Amerika'nın Sesi ve BBC Türkçe'den yararlanıldı. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER