Kolombiya barış anlaşmasında değişiklikler yapıldı

Kolombiya’da 52 yıllık iç savaşa son veren, ancak referandumda reddedilen barış anlaşmasının bazı maddelerinin değiştirildiği duyuruldu.

Kolombiya barış anlaşmasında değişiklikler yapıldı
Yeni anlaşma metninde Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillalarının hapis cezaları alması veya kamu görevlerinde çalışabilmelerine daha önce getirilen yasaklar kaldırılıyor. Buna karşılık, herhangi bir suça bulaşmış olan gerillaların kırsaldaki belli bir alan içerisinde 5 ila 8 yıl arasında gözetim altında tutulmaları öngörülüyor.


Barış anlaşmasında bazı teknik noktalar da değiştirilerek, mülk sahipliğine dair yeni belirlemeler yapıldı.

FARC gerillalarıyla müzakere edilen anlaşmanın yeni şeklinin 2 Ekim’de ‘hayır’ kampanyasını yürüten eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe ve diğer karşıtlarınca kabul edilip edilmeyeceği bilinmiyor.

Ancak FARC gerillalarının cezaevine konulmaması veya kamuda çalışabilmelerine ilişkin maddelerin Uribe ve diğer karşıtlarca kabul edilmeyeceği öngörülüyor.

26 Eylül’de geniş katılımlı bir törenle FARC lideri Timoleon Jimenez ve Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından imzalanan barış anlaşması, 2 Ekim’de düşük katılımlı referandumda çok küçük bir oy farkıyla reddedilmişti.

Yeni barış anlaşmasının tekrar referanduma götürülmek yerine Kongre’den geçirilmesi ihtimali ise daha yüksek. 

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2016, 14:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER