Kürdistan'da eski bakanlara verilen ev ve araçlar geri alınacak

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde, önceki hükümet döneminde bakan ve diğer yetkililere verilen araç ve evler geri alınacak. Karar, eski tarım bakanı Abdülsatar Mecid'in kendi döneminde kamusal kaynakların israfı hakkındaki açıklamaları üzerine geldi.

Kürdistan'da eski bakanlara verilen ev ve araçlar geri alınacak
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), yeni hükümetin kurulmasının ardından yolsuzluğa savaş açtı. Tüm yetkililerin malvarlığını açıklaması talebinin ardından, eski kabinenin bakanlarına tashih edilen araç ve evlerin de geri alınacağı belirtildi. IKBY sözcüsü Jutyar Adil, önceki hükümet döneminde tahsis edilen araç, ev veya başka imtiyazların eski bakan ve yetkililerden geri alınacağını söyledi. Adil, önceki hükümetin sağladığı bu tür imtiyazların tek tek incelendiğini de ekledi.

Bu adım, eski tarım bakanı Abdülsatar Mecid’in cumartesi günü Facebook sayfası üzerinden yaptığı ifşaatların üzerine geldi. Mecid, önceki hükümet döneminde ‘kamusal kaynakların hediyeler ve çeşitli tahsisler nedeniyle çok yaygın olduğunu, aynısının yeni hükümette de yaşanmasından endişe duyduğunu’ söylemişti. Eski bakan, önceki kabinede bakanlara ‘göreve gelme hediyesi’ olarak 30 biner dolar verildiğini, her ay da 6 bin 300 dolarlık ikramiye dağıtıldığını savunmuştu.

Yolsuzluk, şeffaf olmayan kararlar ve liyakat esasına dayanmadığı düşünülen atamalar, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin ekonomik sıkıntılarının en önemli sebebi olarak gösteriliyor. Yeni hükümetin kurulduğu bölgede son olarak, başkan, başkan yardımcıları, başbakan, başbakan yardımcıları, bakanlar, milletvekilleri, parlamento sözcüsü, belediye başkanları, askeri görevliler ve üst düzey yetkililerden mal varlıklarını açıklamasının isteneceği belirtilmişti.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2019, 17:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER