Macron: Türkiye ile Rusya, Fransa karşıtlığını körüklüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye ve Rusya'nın Afrika ülkelerinde Fransa karşıtlığını körüklediğini söyledi. "Bu konuda saf olmaya gerek yok" diyen Macron, Fransa karşıtlığını medyada dile getirenlerin 'Türkiye ve Rusya tarafından yoldan çıkarılmış kişiler' olduğunu öne sürdü.

Macron: Türkiye ile Rusya, Fransa karşıtlığını körüklüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye ile Rusya'nın, Afrika'nın bazı ülkelerinde Fransa karşıtlığını artırıcı faaliyetlerde bulunduğunu iddia etti. Jeune Afrique (Genç Afrika) gazetesine röportaj veren Macron, resmi dili Fransızca olan bazı Afrika ülkelerinde artan Fransa karşıtlığının nedenine dair bir soruya verdiği yanıtta, "Bazı Afrikalı liderler tarafından ama en çok da Türkiye ve Rusya gibi dış güçlerce, postkolonyal önyargıların körüklendiği bir strateji ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE VE RUSYA TARAFINDAN YOLDAN ÇIKARILIYORLAR'

Bu konuda 'saf olmaya gerek olmadığını' dile getiren Macron,  Fransa karşıtlığını dile getirenlerle  ilgili "Fransızca medyada böyle sözler sarfeden, videolar hazırlayanların çoğu Türkiye ve Rusya tarafından yoldan çıkarılmış kişiler" söyleminde bulundu. Söz konusu röportajda, bazı Afrika ülkelerinde artan Fransa karşıtlığının kökeninin daha eskilere dayandığını da vurgulayan Macron, ülkesi Fransa ile Afrika devletleri arasında ilişkilerin on yıllarca, şirketler arası ya da liderler arası kurumsal bir boyutta olduğunu ancak bunun eşit haklara sahip gerçek bir ortaklığa dönüştürülmesi gerektiğini ve kendi amacının da bunu tesis etmek olduğunu ifade etti.

'TARİHİ GERÇEKLER YADSINAMAZ'

"Ben Fransa ile Afrika arasında bir aşk hikayesi olması gerektiğini düşünüyorum" diyen Cumhurbaşkanı, istense de istenmese de Fransa'nın, Afrika'nın bir bölümünü içinde barındırdığını dile getirdi. Afrika devletleri ile Fransa ilişkileri hakkında, "Kaderlerimiz birbiri ile iç içe geçmiş durumda" diyen Macron, tarihi gerçeklerin yadsınamayacağını belirtirken, diğer yandan "Ancak geçmişimizin esiri de olamayız. Bu korkunç olur" diye konuştu. (Kaynak: DW Türkçe)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER