Mariupol'da kimyasal silah iddiası: Kim, ne diyor?

Rusya'nın Mariupol'da "zehirli madde", "kimyasal silah" kullandığını savunan neonazi örgüt Azov Tugayı'nın iddiaları doğrulanmadı. ABD ve İngiltere'den de "İddiayı araştırıyoruz" açıklamaları yapıldı.

Mariupol'da kimyasal silah iddiası: Kim, ne diyor?

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Mariupol kentinde Rusya ordusunun dün akşam kimyasal silah kullandığı iddiaları gündemde. ABD ve İngiltere'den söz konusu iddianın "araştırıldığı" açıklanırken iddia kaynağının Mariupol'dan yerel yetkililer ve Ukrayna'da silahlı neonazi örgüt Azov (Azak) Tugayı olduğu anlaşıldı.

NEONAZİ ÖRGÜTTEN 'KİMYASAL SİLAH' İDDİASI

Ukrayna'dan gelişmelere yer veren Kyiv Independent sitesinin sosyal medya hesabından dün akşam saatlerinde Azov Tugayı'nın açıklamasına yer verildi. Habere göre, neonazi örgütten "Rusya, Mariupol'daki Ukrayna birliklerine karşı drone ile zehirli madde kullandı. Bu, Rusya'nın Ukrayna'da bilinen ilk kimyasal silah kullanımı olabilir" açıklaması yapıldı. Azov lideri Andriy Biletsky, Kiev Independent'e üç kişide kimyasal zehirlenme belirtileri olduğunu ancak sağlık durumlarının "feci" olmadığını söyledi.

Uluslararası haber ajansları da tarafların açıklamalarına yer verdi. Reuters ve ABD merkezli CNN bölgedeki ekiplerinin henüz iddiayı doğrulayacak bulguya rastlamadığını duyurdu. Rusya'dan ise henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Konuya ilişkin açıklamalar şu şekilde: 

ZELENSKİY: 'İDDİALARI CİDDİYE ALIYORUM'

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy dün gece yayınladığı videoda Mariupol'dan "kimyasal silah" iddialarına ilişkin duyumlar geldiğini doğruladı. "İddiaları ciddiye alıyorum" diyen Zelenskiy, "İşgalciler, Ukrayna'ya ve savunucularımıza karşı yeni bir terör aşamasına hazırlanıyor. Dünya liderlerine, Rusya ordusunun kimyasal silah kullanma olasılığının zaten tartışıldığını hatırlatmak istiyorum" dedi. 

BAKANLIK DANIŞMANI: 'KİMYASAL SİLAH KULLANILIYOR'

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşenko ise söz konusu iddiayı sosyal medyadan duyuran isim oldu. Geraşenko, "Mariupol'da Ukraynalılara karşı kimyasal silahlar kullanılıyor. Rusya insanlığın sınırlarını aşıyor" dedi.

Mariupol belediye başkanının danışmanı Petro Andryuşçenko da sabaha karşı Telegram'da yaptığı açıklamada, kimyasal silah iddialarının "henüz doğrulanmadığını" söyledi, "Ordudan resmi bilgi bekliyoruz" dedi. 

Söz konusu iddiayı dile getiren bir diğer isim ise Ukrayna'nın AB entegrasyonu sorumlusu milletvekili Ivanna Klympush oldu. Klympush, "Mariupol'a atıldığı belirtilen bilinmeyen madde büyük ihtimalle kimyasal silah" ifadelerini kullandı ancak kanıt göstermedi.

İNGİLTERE'DEN JET AÇIKLAMA: 'ÇATIŞMALARDA SERT TIRMANIŞ OLUR'

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya güçlerinin Mariupol halkına yönelik bir saldırıda "kimyasal maddeler kullanmış olabileceği"ni söyledi. "Ayrıntıları doğrulamak için ortaklarla acilen çalışıyoruz" açıklaması yapan Truss, "Bu tür silahların herhangi bir şekilde kullanılması halinde çatışmalarda sert bir tırmanış olur, Putin'le rejiminden hesap soracağız" dedi. 

PENTAGON: 'HENÜZ TEYİT EDEMEDİK'

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, basın brifinginde "Rusya'nın Ukrayna'nın Mariupol kentinde kimyasal silah kullandığı iddialarının endişe verici olduğunu" söyledi. Kirby,  açıklamasında şunları ifade etti:

"Rus güçlerinin Ukrayna'nın Mariupol kentine bir kimyasal mühimmat attığını iddia eden sosyal medya paylaşımlarının farkındayız. Henüz teyit edemiyoruz ve durumu yakından izlemeye devam edeceğiz. Bu, Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal madde karıştırılmış göz yaşartıcı gaz da dahil olmak üzere çeşitli kalabalıkları kontrol maddelerini kullanma potansiyeli hakkındaki endişelerimizi doğruluyor."

CNN: EKİPLERİMİZ HENÜZ İDDİAYI DOĞRULAMADI

CNN'den Mariya Knight imzalı haberde de "Bölgedeki CNN ekipleri şimdiye dek böyle bir saldırının kanıtını bulamadı, Mariupol kaynaklarından da doğrulayamadı" denildi.

'MARİUPOL'DA ONBİNLERCE SİVİL ÖLDÜ' İDDİASI

Mariupol Belediye Başkanı Vadym Boychenko ise Mariupol'da onbinlerce sivilin öldürüldüğünü savunuyor. Vadym Boychenko dün Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, haftalarca süren saldırılar nedeniyle sokakların cesetlerle dolu olduğunu ve ölü sayısının 10 binden fazla olduğunu söylemişti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER