Merkel 4. kez başbakanlığa aday

2005 yılından beri Almanya'nın başbakanı olan Angela Merkel, dördüncü kez başbakanlığa aday olacağını açıkladı.

Merkel 4. kez başbakanlığa aday
2005 yılından beri Almanya’da başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel, dördüncü kez başbakanlığa aday olduğunu açıkladı. Eylül 2017’de yapılacak genel seçimlere şimdiden hazırlanmaya başlayan Merkel, bugün Berlin’de parti yönetimiyle yaptığı toplantıda bir kez daha aday olmaya karar verdiğini söyledi. 62 yaşında olan Merkel ayrıca yeniden partisi CDU’nun genel başkanlığına adaylığını koyacak. 6 Aralık’ta Essen’de yapılacak CDU Genel Kongresi’nde Merkel’in tek aday olarak seçimlere katılması bekleniyor.


11 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Merkel, şu anda Avrupa’da en uzun süre başbakanlık görevinde bulunan siyasetçi.

Merkel’in 2017’deki seçimlerden sonra yeniden başbakanlık koltuğuna oturması durumunda CDU kurucusu Konrad Adenauer ve Helmut Kohl’ün rekorunu kırması anlamına geliyor. Adenauer 14 yıl, Kohl ise 16 yıl boyunca aralıksız başbakanlık yapmıştı.

Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Merkel’in partisinin yeniden sandıktan birinci çıkması bekleniyor.

Merkel’e karşı koalisyon ortağı SPD’den kimin başbakan adayı olacağı ise henüz belli değil. SPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel başbakanlığa aday olma niyetinde olduğunu ifade etti.

Gabriel yaptığı açıklamada, başbakan olması durumunda hükümetteki bütün görevlerini bırakacağını ve muhalefet yapmaya başlayacağını ifade etti. SPD içerisinde Merkel’e karşı Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un aday olmasını isteyenlerin sayısı da bir hayli yüksek. Schulz, verdiği demeçlerde Merkel’e karşı aday olma niyetinde olduğunu ifade etti. SPD’den Merkel’in rakibinin kim olacağının kısa sürede belli olması bekleniyor. 

Güncelleme Tarihi: 21 Kasım 2016, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER