Merkel: Alman topraklarında idam oylanamaz

Angela Merkel, olası idam referandumunda Alman topraklarının propaganda için kullanılamayacağını açıkladı. Propaganda, konsolosluk ve elçiliklerde bile yasaklanabilir.

Merkel: Alman topraklarında idam oylanamaz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’de yapılacak olası idam referandumuna dair Almanya’nın tutumu ile ilgili Alman WDR5 radyosuna yaptığı açıklamada, Türkiye’nin idamı yeniden yürürlüğe sokmak için referandum düzenlemesi durumunda Alman topraklarını propaganda için kullanamayacağını söyledi.

Türkiye’den henüz bu konuda bir başvuru yapılmadığını sözlerine ekleyen Merkel, “Ancak maalesef konu o kadar da varsayımlara dayalı değil” diyerek meselenin Türkiye’de de tartışıldığını hatırlattı.

Merkel, idam cezası gibi Almanya’nın kesin bir şekilde reddettiği bir konuya Alman topraklarında izin çıkmayacağını söylemenin duruma açıklık getireceğini belirtti.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert de geçen hafta yaptığı açıklamada olası bir idam referandumuna Almanya’da izin verilmeyeceğini söylemiş, Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ve Başbakan adayı Martin Schulz da aynı yönde görüş beyan etmişti.

Alman Federal Meclisi’ne bağlı Bilimsel Hizmetler Dairesi’nin Nisan ayı sonunda açıkladığı bilirkişi raporunda hukuki olarak bu konuda hükümete yeşil ışık yakılarak, ülkede olası bir idam referandumunda oy kullanma işlemlerini sadece seçim lokallerinde değil, aynı zamanda Türk konsolosluk ve büyükelçiliklerinde de yasaklayabileceğini bildirmişti.

‘İDAM ÇİZGİLERİN EN KIRMIZISI OLUR’

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte Türkiye’yi idam cezasını yeniden yürürlüğe sokma konusunda uyararak, “İdam konusu söylemin ötesine geçerse, bu Türkiye’nin Avrupa ailesini açık bir şekilde reddi anlamına gelir” demişti. İdamın AB üyelik müzakerelerinin sona ermesiyle eş anlamlı olacağını söyleyen Juncker, “Bu çizgilerin en kırmızısı olur” diye konuştu. / Deutsche Welle Türkçe

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2017, 15:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER