Mescid-i Aksa gerilimi sürüyor: En az 90 Filistinli yaralandı

Doğu Kudüs'te İsrail polisinin Filistinlilere saldırısıyla patlak veren gerilim sürüyor. Dün geceki en az 90 Filistinli daha yaralandı.

Mescid-i Aksa gerilimi sürüyor: En az 90 Filistinli yaralandı

Kudüs'te Filistinlilerle İsrail polisi arasında yaşanan çatışmalar ikinci gecesinde de devam ederken, onlarca kişinin yaralandığı açıklandı. Protestocular, Kudüs'ün Eski Şehir bölümünde bulunan Şam Kapısı'nda düzenledikleri eylemlerde son günlerdeki şiddete tepki olarak polise taş atarken, güvenlik güçleri de eylemcilere ses bombası, plastik mermi ve tazyikli su ile karşılık verdi.

Filistinli sağlık görevlileri, İsrail polisinin dün geceki saldırılarında 90 Filistinlinin yaralandığını açıkladı. İsrail polisi de en az bir polis memurunun yaralandığını duyurdu. Cuma günü yine Eski Şehir içerisinde bulunan Harem-üş Şerif'te yaşanan olaylarda, 200'den fazla Filistinlinin ve en az 17 İsrail polisinin yaralandığı açıklanmıştı.

'ÇOĞU KİŞİ YÜZ, GÖZ VE GÖĞÜS BÖLGESİNDEN YARALANDI'

Filistin Kızılayı, yaralananların çoğunun plastik mermiyle yüz, göz ve göğüs bölgesinden yaralandığını belirterek, hastanelerde doluluk yaşanması nedeniyle bölgede sahra hastanesi kurulduğunu aktardı.

Doğu Kudüs'teki gerginlik, nisan ayının son haftasında Filistinlilerin Ramazan geleneği olan, oruçlarını eski kentin Şam Kapısı'nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle başlamıştı. Ayrıca Filistinliler, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde 30'dan fazla ailenin evlerinden tahliye edilmesi planına tepki gösteriyor.

Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer Kisvani, Harem-üş Şerif'te yaşanan olayların durdurulması için İsrail polisinden avlulardan çekilme çağrısı yaptı. İsrail polisi ise "düzeni sağlamak üzere güç kullandıklarını" ileri sürerek, Filistinlilerin ibadet sonrası "eylem yaptığını" savunuyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİ'NDEN BM'YE ÇAĞRI

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile UNESCO'ya, Mescid-i Aksa'da yaşananlar konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Vennesland, Kudüs'te tırmanan gerilim ve şiddetten duyduğu endişeyi belirterek, tüm tarafları sorumlu davranmaya çağırdı.

ERDOĞAN'DAN 'TERÖR DEVLETİ' ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı da, İsrail'i kınayan açıklamalar yaptı. Erdoğan, "zalim ve terör devleti" olarak nitelendirdiği İsrail'e karşı tüm dünyanın "harekete geçmesi" gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksa'da ibadet eden Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinli sivilin yaralanmasına sebep olan saldırıları şiddetle kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

AB, TAHLİYELERİ 'YASADIŞI' DİYE NİTELEDİ

Avrupa Birliği (AB) de Mescid-i Aksa çevresindeki olaylarla ilgili bir açıklama yaparak, tarafları gerilimi düşürmek için acilen adım atmaya çağırdı. AB'den yapılan açıklamada, Şeyh Cerrah'ta yaşayan Filistinli ailelerin tahliye edilmesinin "yasadışı" olduğu da kaydedilerek, İsrail'in bu adımının gerginliği tırmandırdığı da belirtiliyor.

HAREM-ÜŞ ŞERİF'İN ÖNEMİ

Harem-üş Şerif, hem Müslümanlar hem de Yahudiler tarafından kutsal sayılıyor. Yahudiler için bölge Museviliğin en kutsal noktası ve Tevrat'ta adı geçen iki mabedin de geçmişte bulunduğu yer. Mescid-i Aksa ise İslam'ın üçüncü en kutsal ibadet yeri olarak kabul ediliyor. Bu bölgenin içinde olduğu Doğu Kudüs, 1967'deki Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail savaşından bu yana İsrail devletinin işgali altında bulunuyor.

Harem-üş-Şerif'in dini önemi göz önünde bulundurarak bölgenin yönetimi için bir dizi hassas düzenleme yapılmış durumda. Bu düzenlemeler, bölgeye giriş-çıkışların idare edilmesinden, karar alım sürecine kadar bir dizi alanı kapsıyor ve 50 yıldır uygulanıyor. (BBC Türkçe)

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2021, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER