Obama: Kobani'deki durumdan derin endişe duyuyoruz

ABD Başkanı Obama, IŞİD saldırıları altındaki Kobani için derin endişe duyduklarını söyledi.

Obama: Kobani'deki durumdan derin endişe duyuyoruz

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’daki Joint Base Andrews Askeri Üssü’nde Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı koalisyona destek veren 21 ülkenin savunma bakanları ve genelkurmay başkanlarına hitap etti.

Obama, IŞİD’e karşı başlatılan mücadelenin kısa sürede sonuçlanamayacağını belirterek “Bu, IŞİD’e karşı dünya ülkelerinin dahil olduğu bir operasyon” dedi.

Şu anda koalisyona 60 civarındaki ülkenin katkı yaptığını belirten Obama, aralarında Irak, Arap ülkeleri, Türkiye, dünya genelinden NATO müttefikleri ve partnerlerinin de olduğu koalisyondan 20’den fazla ülke üyelerinin bugün bu toplantıda yer aldığını söyledi.

IŞİD’e karşı önemli başarılar elde ettiklerini ifade eden Obama, “Erbil’de IŞİD’in ilerlemesinin engellenmesi, Şengal Dağları’ndaki sivillerin katliamdan kurtarılması, Musul Barajı’nın geri alınması, Irak ve Suriye dolaylarındaki IŞİD hedef ve savaşçılarının yok edilmesi” dedi.

Son zamanlarda Irak’ın Ambar bölgesinde gerçekleşen çatışmalara odaklandıklarını dile getiren Obama, “Kobani’deki durumdan dolayı derin endişe duyuyoruz” dedi.

Kobani saldırılarının Suriye ve Irak’taki IŞİD tehdidinin ciddiyetini gösterdiğini belirten Obama, ABD’nin Kobani’deki IŞİD hedeflerine yönelik hava bombardımanlarının süreceğini de söyledi.

IŞİD için savaşan çok sayıda yabancı militan olduğuna belirten Obama, IŞİD’in bu yüzden sadece Ortadoğu’da değil,  ABD, Avrupa ve hatta terörist bağlantılarının bulunduğu Avustralya için dahi tehdit niteliği taşıdığını dile getirdi.

Obama, konuşmasında insani yardımlara da değinerek, bu insani krizde sadece son dönemde değil birkaç yıldır, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’ün “olağanüstü bir yükü” taşıdığına değindi.

Ebola salgını

Konuşmasında Ebola salgınına da değinen Obama, en çok etkilenen Liberya, Sierra Leone ve Gine’ye tıbbi ekipman ve çalışabilecek personellerin daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla bölgeye ABD askerilerini gönderdiklerini ama dünya ülkelerinin bu konuda yeterli adım atmadıklarını söyledi.

ABD’nin IŞİD stratejisi

İngiliz gazetesi Guardian Beyaz Saray’ın IŞİD karşıtı stratejinin aksiliklere rağmen yolunda gittiğinde ısrar ettiğini ancak ABD önderliğindeki kampanyanın giderek büyüyen bir güven kriziyle karşı karşıya olduğunu bildiriyor.

Gazete, savaşta yaşanan aksiliklerin yanısıra müttefikler arası koordinasyon sorunları ve Başkan Barack Obama’ya yönelik askeri saldırıları tırmandırma çağrılarında artış olduğunu belirtiyor.

BBC’nin haberine göre, Beyaz Saray yetkilileri, IŞİD’in Bağdat dışında ve Kobani’deki ilerlemelerine rağmen, hava saldırıları ve yerel güçleri desteklemeye yönelik ikiz stratejinin hala çalışıyor olduğunda ısrarlı.

Ancak Pentagon tarafından talep edilirse eğer ek bombalama çağrılarını dikkate alacaklarını da bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2014, 16:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER