Bir aylık Kobani bilançosu: 1294 DAİŞ çetesi öldürüldü

Bugün, DAİŞ çetelerinin Kabanê’ye yönelik saldırısının 30’cü günü. Kobanê’deki bir aylık savaşın bilançosu ise hayli ağır.

Bir aylık Kobani bilançosu: 1294 DAİŞ çetesi öldürüldü
Bugün, DAİŞ çetelerinin Kabanê’ye yönelik saldırısının 30’cü günü. Kobanê’deki bir aylık savaşın bilançosu ise hayli ağır. YPG kaynaklarının bildirdiğine göre; çatışmalarda şimdiye kadar 1294 DAİŞ çetesi öldü. 10 tank ve birçok askeri araç imha edilirken çok sayıda da askeri malzemeye el konuldu.


DAİŞ çetelerinin 1,5 yıldan bu yana kuşattığı Kobanê, 15 Eylül’den bu yana büyük bir saldırı altında. Musul, Rakka ve birçok merkezden getirilen ağır silahlarla Kobanê Kantonu’na saldıran DAİŞ çetelerinin amacı kısa sürede Kobanê’yi ele geçirmekti. Ancak YPG ve YPJ savaşçılarının direnişi sonucu bu plan gerçekleşmedi. Ceza, Şengal, Til Hemîs ve Rabia’da aldıkları yenilginin acısını Kobanê’de çıkarmak isteyen DAİŞ, Kobanê’de zafer kazanmak istedi. Kentin 3 cephesinde ağır silahlarla saldırmaya başladı.

DAİŞ çeteleri Suriye ve Irak ordularından elde ettikleri silahlar ve Türkiye’nin desteğiyle, Kobanê’ye saldırısını arttırdı. Türkiye’nin çetelere verdiği açık destek ise kamuoyunda deşifre oldu.

20 Eylül günü de Türkiye’den DAİŞ çetelerine 5 kamyon dolusu füze, doçka, gönderildi. Bu malzeme Kobanê’nin Qeremox köyü ile El-Bet bölgesinde DAİŞ çetelerine teslim edildi. Bu destek birçok kez belgelerle kanıtlandı. Başta Türkiye ve bölge güçlerinden destek alan DAİŞ çeteleri, Kobanê çevresinde çocuk, kadın yaşlı olmak üzere onlarca sivili katledip, yüzlercesini de kaçırdı. Kent merkezine saldıran çeteler, son kaç gündür aldıkları darbelerle birçok mevzileri kaybederek, darbe üstüne darbe aldı. Bir aylık bilanço da, 1294 DAİŞ çete ölürken, çok sayıda da askeri malzemeye el konuldu.

KOBANÊ’DE BİR AYLIK SAVAŞIN BİLANÇOSU

1. HAFTA

15 Eylül’den bu yana Kobanê’ye saldıran DAİŞ çetelerine karşı YPG amansız bir direniş içerisinde oldu. Bir aylık çatışmaların ilk haftasında, 17 çatışma yaşandı. Bu çatışmalarda toplam 232 çete üyesi öldü. 4 tank, 20 askeri araç ve 7 doçka aracı imha edildi. 17 kalaşnikof, 2 M 16 silahı, bir havan topu, BKC silahı, 1, roket atar, 1, RBG olmak üzere çok sayıda askeri malzemeye de el konuldu. Çatışmalarda toplam 32 YPG ve YPJ üyesi de yaşamını yitirdi.

2. HAFTA

Çatışmaların ikinci haftasında ise çetelere ait iki merkez imha edilerek, 4 tank, 3 doçka silahı (23 ve 14.5) 9 askeri araç, Humar, 2 motosiklet ve 1 havan topu imha edildi. 7 kalaşnikof silahı da ele getirildi. Bu hafta içerisinde de 294 çete öldürüldü. 32 YPG ve YPJ üyesi de yaşamını yitirdi. Kentin batı cephesinde de 5 fedai eylem gerçekleştirildi. Bu haftaki çatışmalarda 5 Burkan El-Firat üyesi de yaşamını yitirdi.

3. HAFTA

Çatışmaların şiddetlendiği üçüncü haftada da çetelere ağır darbe indirildi. 2 tank, 3 havan topu, bunlardan 2. 23, 1 tanede 14, 5, 1 humar, 7 savaş aracı, bir bomla yüklü araç, 2 kişiyle birlikte imha edildi. 10 kalaşnikov, 1 karnas silahı B 7, 2 gece olmak üzere iki dürbün ele geçirildi. 50 noktada çatışma çıktı bu çatışmalar sonucu 351 çete öldürüldü. Çatışmalarda toplam, 41 YPG ve YPJ savaşçısı da yaşamını yitirdi. Arîn Mîrxan yaptığı fedai eylemde onlarca çete öldürüldü. Arîn Mîrxan bu eylemiyle çetelere büyük darbe vururken, başta Kürtler olmak üzere dünyada Kobanê‘nin sembolü oldu. Bu haftaki çatışmalarda 4 Burkan El-Fırat üyesi de yaşamını yitirdi.

4. HAFTA

YPG veYPJ ve Kabonê halkının büyük direnişleri sonucunda çetelerinin elinde bulunan stratejik bir bölgeyi özgürleştirdi. 4 askeri araç, silah yüklü 1 araç, 3 kamyon, 5 bomla yüklü araç, bir motorsiklet, 1 tane 57 havan topu. 3 RBG ile roketleri, 21 hafif silah, 16 kalaşnikov, 3 BKC, olmak üzere çok sayıda cephane ele geçirildi. Bu haftaki çatışmalar sonucunda 417 çete öldürüldü. Bu hafta içerisinde bir YPJ komutanlarından Rojda Axîn olmak üzere toplam 24 YPG ve YPJ savaşçısı yaşamını yitirdi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2014, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER