Gazeteciler Bağdu'nun öldürülmesini protesto etti

Azadiya Welat dağıtıcısı Kadri Bağdu’nun öldürülmesi Özgür Gündem gazetesi önünde protesto edildi.

Gazeteciler Bağdu'nun öldürülmesini protesto etti

Azadiya Welat dağıtıcısı Kadri Bağdu’nun dün Adana’nın Seyhan İlçesi’nde öldürülmesi Özgür Gündem gazetesi önünde protesto edildi.

Öldürülen gazetecilerin fotoğraflarının binaya asıldığı eylemde Bağdu ile birlikte öldürülen gazetecilerin fotoğrafları ve Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazeteleri taşındı; “Ne IŞİD Ne AKP vahşeti. Özgür basın susturulamaz” pankartı açıldı. Eylemde “Özgür basın susturulamaz”, “Şehit namirin” sloganları atıldı.

Eyleme, Bağımsız İletişim Ağı (Bianet), Dicle Haber Ajansı (DİHA), Etkin Haber Ajansı (ETHA), TV10, İMC TV, Özgür Radyo, Evrensel Gazetesi, Özgür Gelecek, Kızıl Bayrak çalışanları, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, Nadire Mater, Metin Yeğin, Rıdvan Turan, Celalettin Can, Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, Şamil Altan, Filiz Koçali, Mustafa Yalçıner, Yıldırım Türker, Veysi Sarısözen’in de bulunduğu çok sayıda gazeteci, sanatçı ve siyasetçi de destek verdi.

Özgür Basın bileşenleri Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı, Azadiya Welat, JİNHA, Demokratik Modernite ve Özgür Halk ve Özgür Basın Emekçileri adına ortak basın açıklamasını Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin yaptı.

Keskin: Kalemimizi yerde bırakmadık, bırakmayacağız

Keskin, Kobani için yapılan protestoları ve bu protestolara yapılan polis saldırılarını hatırlatarak, olaylarda Azadiya Welat, JINHA ve Gün Tv çalışan 4 basının çalışanın gözaltına alındığını söyledi.

“Dün sabah itibariyle 17 yıldır büyük fedakarlıkla gazetemiz Özgür Gündem ve Azadiya Welat’ın dağıtımını yapan Kadir Bağdu arkadaşımız kalleşçe bir saldırıya uğrayarak yaşamını yitirmiş, özgür basın şehitler kervanına uğurlanmıştır.”

İşleyiş biçimiyle 90’ları hatırlatan bu cinayetin, Bağdu şahsında tüm özgür basın camiasına yönelik bir saldırı ve gözdağı olduğunu dile getiren Keskin, “Bu hain saldırıyı gerçekleştirenler ve onun arkasında çok yakından tanıdığımız legal ve illegal güçler şunu bilmelidir ki ne dün ne bugün ve ne de yarın asla kurşunlar karşısında gerçekleri yazan kalemimizi yerde bırakmadık, bırakmayacağız” dedi.

“Özgür basın şehidi Kadri Bağdu arkadaşımızın katilleri nereye giderse gitsin peşini bırakmayacağız. Gerçekleri gün yüzüne çıkarmanın sözünü veriyoruz. Tüm aydınları, demokratları ve vicdan sahibi halkımızı bu barbarlığa, vahşete ve katliamlara dur demeye çağırıyoruz.”

Musa Anter, Gurbetelli Ersöz, Hrant Dink, Metin Göktepe, Deniz Fırat ve onlarca basın emekçisinin anısına sahip çıkacaklarını söyleyen Keskin, “Bugüne kadar 78 gazeteci arkadaşımız katledildiği halde bir adım geri atmadık. Bugün de bu mirası büyüterek özgür basınla, özgür topluma ulaşana kadar mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz” dedi.

Olcayto: Failler ortaya çıkarılmalı

Keskin’in ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto konuştu.

Bölgede gazetecilik yapmanın zorluklarına değinen Olcayto, özellikle Azadiya Welat’ta çalışmanın daha da zor olduğunu söyledi. Olcayto, demokratik şeffaf bir ülke olmak için Bağdu’nun faillerinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Kuleli: Türk-Kürt basın çalışanları birlikte örgütlenmeli

TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli de Türkiye’de basın çalışanlarının katledildiğini, tutuklandığını, gözaltına alınıp darp edildiklerini hatırlatarak, “Bizler de bunlara karşı ‘hesabını soracağız’ dedik. Peki bunların hesabını ne zaman soracağız” diye sordu ve Türk-Kürt basın çalışanlarını birlikte örgütlenmesi gerektiğini belirtti.

Önderoğlu: Katiller ve arkasındaki güçler cezalandırılmalı

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise, Bağdu’nun öldürülmesine benzer cinayetlere 1990’larda tanık olduklarını anlatan Önderoğlu “Tekrardan bir dağıtımcının katledilmesi nedeniyle aynı ortamı yaşıyor olmak ağır geliyor. Yeniden hukuk devletine meydan okuyan bir sürece girdiğimizi hissediyoruz” dedi.

Sorumluların bir anca önce ve geriye kuşku bırakılmayacak şekilde tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Önderoğlu “1990’lardaki cezasızlık dönemine girmeyeceğimizi umuyorum ama bunun için bu katillerin ve arkasındaki güçlerin cezalandırması gerekiyor” dedi

Önderoğlu, RSF olarak katliamın takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2014, 08:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER