149 Kobanli sınırdışı edilecek

Suruç’ta gözaltında tutulan Kobanililerin sınırdışı edileceği öğrenildi.

149 Kobanli sınırdışı edilecek

Suruç’ta 10 gündür gözaltında tutulan Kobanililerden 149’unun daha sınırdışı edileceği öğrenildi.

Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) yer alan habere göre Suruç’ta 10 gündür gözaltında tutulan Kobaniler sınırdışı edilecek. Yetkililer tarafından Kobanililerin Efrin veya Cizre kantonlarından birine gönderilemesine kararı verilirken Kobanililer bu kararı kabul etmediklerini belirtti.

‘Kobanililer hapis tutuluyor’

Urfa Barosu Başkanı Ali Fuat Bucak, uygulamanın iç hukuk ve evrensel hukuka ters olduğunu söyleyerek, “Bu kanun iltica eden göçmenleri kapsar. İltica eden kişiler 6 ay gözetim altında tutulur. Bu gözetim bir kampta olur. Oysa Kobanililer hapis tutuluyor. Öyle hukuk işletilmeden sınır dışı etmeninde hukukta yeri yoktur. İşte sınır dışı edilen bir çocuk ağır yaralı olarak geri geldi. Suriye’den 1.5milyon insan kaçıp geldi. Hiç birisine bu yapılmadı” dedi.

HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise, kalan rehinelere yönelik sınır dışı kararı alındığını, ancak bu kararı rehinelerin kabul etmediğini belirtti. Ayhan, önceki sınır dışı kararı gibi bu kararında rehinelere imza karşılığında isteği ile gitme biçiminde uygulamak istediklerini, ancak rehineler kabul etmedikleri için de rehine durumunun devam ettiğini söyledi.

Ne olmuştu?

IŞİD saldırılarının artması ile 6 Ekim günü Kobani’den tahliye edilen aralarında 20 Kobanili gazetecinin de bulunduğu Kobanililer gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar Urfa’nın Suruç İlçesi’ndeki bir Fen Lisesi’ne götürülmüş ve gözaltında tutulanlar açlık grevine başladı.

Gözaltında tutulanlardan Perwer Mıhamed Ali, Bianete kendilerine, “Neden Kobani’yi geç terk ettiniz?” diye sorulduğu, “bazılarınız örgütle işbirliğinden suçlanıyor” dendiğini savunan Ali, istihbarat birimlerince sorgulanmayı beklediklerini ifade etti.

Gözaltında tutulan 261 Kobanili, dün serbest bırakılma vaatlerinin hayata geçirilmemesine isyan ederek tutuldukları Suruç Kapalı Spor Salonu’nda kapı ve camları kırarak tepki gösterdi.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, IŞİD saldırılarından dolayı Türkiye’ye geçen Kobanili medya çalışanlarının serbest bırakılmasını ve sınırda görev yapan habercilerin can güvenliğinin sağlanmasını istedi.

Gözaltında tutulan 261 Kobaniliden 64’ü  dün gece yarısından sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan sınır dışı edilmişti.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2014, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER