Panama Belgeleri'nin ikinci kısmı yayınlandı

Panama Belgeleri’nin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı yayınlandı. Belgeler arasında Türkiye’den de isimler var.

Panama Belgeleri'nin ikinci kısmı yayınlandı

Panama Belgeleri’nin, 200 binden fazla offshore hesabın ayrıntılarını içeren ikinci kısmı offshoreleaks.icij.org adresinden yayımlandı.

BBC’nin haberine göre, geçen hafta şirket veritabanının kamuya açılmasını önlemek için mahkeme kararı aldırmıştı.

Ancak belgeleri elinde bulunduran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyomu (ICIJ) kararı göz ardı etti.

Türkiye’den de var

Vergi ödememek adına off shore hesabı açan şirketleri ve o hesapların sahiplerinin isimleri yer alan belgelerde, Türkiye’den 100’ü aşkın şirket de yer alıyor.

Belgelerde ismi geçen şirketler içinde Zorlu Enerji, Çalık Enerji, Sembol İnş, Rixos, Koç Holding şirketleri, Ağaoğlu, Sabancı, Ulusoy gibi birçok şirketin ismi yer alıyor.

Belgelerin tamamının yayınlanmasıyla Türkiye’den yakklaşık 600 işinsanı, 21 aracının Panama’da offshore şirketlere sahip olduğu ya da bu şirketlerde payı olduğu ortaya çıkmış bulunuyor.

Doğan, Sabancı, Zorlu, Çarmıklı, Hattat, Altınbaş, Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, Beşiktaş’ın eski başkanı ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, eski TÜSİAD başkanlarından Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan ve yine eski TÜSİAD başkanlarından Erkut Yücaoğlu listede öne çıkan isimlerden.

Listede geçen diğer isimlerin bazıları da şöyle:

Ayşe Mina Bezmen, Erol Sevimlisoy, Eser Tümen, Fettah Tamince, Hatice Cemre Birand, İbrahim Betil, İnan Kıraç, İmre Barmanbek, Mehmet Ali Birand, Mustafa Necdet Bezmen,Rüşdü Saracoğlu…

Panama Belgeleri

Dünyanın en büyük “off-shore” hukuk danışmanlık şirketlerinden Panama merkezli Mossack Fonseca’dan sızdırılan “uluslararası vergi kaçakçılığı” ve “para aklama” faaliyetlerine ilişkin “Panama Belgeleri” 3 Nisan gecesi medyaya servis edilmişti.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Mossack Fonseca’nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belgeyi, 80 farklı ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşmıştı.

İlk yayınlanan belgelerde, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu ileri sürülmüştü.

Ortaya çıkan belgeler yüzlerce siyasetçi, yetkili, eski ve görevdeki ulusal liderler, ünlüler ve spor yıldızlarının gizli servetlerini ortaya çıkartmıştı.

Belgelerde, Britanya Başbakanı David Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putkin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Arjantin lideri Mauricio Macri, Arjantinli futbolcu Lionel Messi, oyuncu Jackie Chan ve İspanyalı yönetmen Pedro Almodovar’ın isimleri geçmişti.

İzlanda Başbakanı Sigbundur Gunnlaugsson da belgelerin ilk bölümü açıklandıktan sonra istifa etmişti.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2016, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER