Patrick Cockburn: Erdoğan Menbic'de ABD'yle karşı karşıya gelmek istemez

İngiliz gazeteci Patrick Cockburn, TSK'nin Afrin'den Menbic ve diğer Kürt bölgelerine ilerleme ihtimalini yazdı: Erdoğan'ın ABD ile karşı karşıya gelmeyi istemesi pek muhtemel değil.

Patrick Cockburn: Erdoğan Menbic'de ABD'yle karşı karşıya gelmek istemez
Türkiye’nin Afrin harekâtından hemen önce Suriye’de Kürtlerin kontrol ettiği bölgeleri tek tek gezen İngiliz gazeteci Patrick Cockburn, bölgeye ilişkin analizlerini sürdürüyor. Dünkü yazısında Rusya’nın Afrin hava sahasını kasıtlı olarak açtığını savunan The Independent yazarı, bugün de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fırat’ın doğusunda ve Irak’taki YPG bölgelerine girileceği yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.


‘ABD İLE KARŞI KARŞIYA GELMEK İSTEMEZ’

Cockburn, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Afrin’deki Kürt bölgesinin alınmasını ileri götürmekle, Suriye’nin kuzeyinde Kürtlerin elinde kalan diğer bölgelere ve Irak Kürdistanı’nın Sincar bölgesinde Ezidilerin ana merkezine sınır ötesi operasyon yapmakla tehdit ediyor.

Türk askerlerinin bir sonraki hedefinin, YPG’nin IŞİD’den 2016’da aldığı Menbic ile IŞİD’in 2015’te son bulan meşhur kuşatmasına direnmiş Kobani olacağını öne sürüyor. Afrin’den farklı olarak bu iki yer, 2 bin kişilik özel Amerikan kara kuvvetleri ve ABD Hava Kuvvetleri tarafından korunuyor.

Erdoğan’ın uzun vadede, IŞİD’le savaşta ABD hava kuvvetlerinden destek alan YPG’nin ilerlemesi sonucu Suriye’nin kuzeyinde ve doğusunda ortaya çıkan fiili Kürt devletini ortadan kaldırmayı istediği şüphesiz. Fakat Halep ile Fırat Nehri arasında stratejik bir konumdaki Menbic çevresinde zırhlı araçlarını cephe hattında devriye görevine yollayan ABD ile karşı karşıya gelmeyi istemesi pek muhtemel değil.”

Cockburn, Erdoğan’ın harekatın genişleyeceği yönündeki açıklamalarını da “Muhtemelen dikkatleri Afrin’deki durumdan başka yöne çekmek için yapılan bir manevra” diye yorumladı. İngiliz yazar, 200 binden fazla kişinin bölgeyi terk ettiğine ve yağma haberlerine dikkat çekti. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2018, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER