Pentagon: 'Türkiye hem F-35 hem de S-400 sahibi olamaz'

ABD ile Türkiye arasında F-35 ve S-400 alımı ile ilgili gerilim devam ediyor. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri alması halinde F-35 hayalet savaş uçaklarını alamayacağını yeniledi.

Pentagon: 'Türkiye hem F-35 hem de S-400 sahibi olamaz'
Türkiye ile ABD arasındaki S-400 ve F-35 gerilimi ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarıyla devam ediyor. Pentagon, ABD teknolojisinin Rusya’nın eline geçmesi riski gerekçesiyle, Türkiye’nin hem F-35 hem de S-400 sahibi olamayacağı mesajını tekrarladı. Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri alması halinde ABD ile müttefiklerinin ortak ürettiği F-35 hayalet savaş uçaklarına “el süremeyeceği” söyledi.

1 Mayıs’ta ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Tahsisat Komisyonu’nu bilgilendiren Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri alması halinde ABD ile müttefiklerinin ortak ürettiği F-35 hayalet savaş uçaklarını alamayacağını yeniledi.

‘BİZİM AÇIMIZDAN BİR KAFA KARIŞIKLIĞI YOK’

Vekil Mario Diaz-Balart’ın “Bu mesajı Ankara’ya yeterince net şekilde verdiniz mi?” sorusu üzerine Shanahan “Bence yanlış anlamaları çok küçük bir ihtimal” yanıtını verdi. Bunun üzerine Diaz-Balart “Ya biri ya da öteki; yoksa F-35’lere sahip olamazlar” vurgusunu yaparken, Shanahan “O konuda bizim tarafımızda bir kafa karışıklığı yok” diye teyit etti.

ABD’DEN YAPTIRIM SİNYALİ

ABD’nin her kesiminden artan baskıya karşın, Ankara, Rusya’dan S-400 almasının NATO ile ABD’nin güvenliği ve F-35’lerle bir ilgisinin olmadığını söylüyor. Washington ise olası yaptırımların işaretini Türkiye’ye F-35 yedek parçalarının teslimatını askıya alarak verdi. (Kaynak: Sputnik)

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2019, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER