Perde arkası ortaya çıktı: ABD vize kararını nasıl aldı?

Gazeteci Amberin Zaman, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un tutuklanması sonrası vizelerin askıya alınması kararının nasıl verildiğini yazdı. Buna göre karar, Washington'da en üst seviyelerde alındı.

Perde arkası ortaya çıktı: ABD vize kararını nasıl aldı?
ABD Türkiye’yle vize işlemlerini nasıl askıya aldı? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’i sorumlu tuttuğu, Washington’ın ise Bass’e sahip çıkarak arkasında durduğu vize kararı nasıl verildi?

ABD’de hükümet çevrelerine ve bürokrasiye yakınlığıyla bilinen gazeteci Amberin Zaman, Al Monitor sitesi için kaleme aldığı makalede şu ifadeleri kullandı:

“Kararın nasıl alındığını bilen kaynaklar, isim verilmemesi kaydıyla meselenin aşağı yukarı şöyle geliştiğini aktardı: Washington’daki iktidar çevreleriyle son derece yakın olan ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis harekete geçilmesi yönündeki çabaların başını çekti. Bir kaynak, “Davis, çalışanlarının ABD’nin onların güvenliklerini korumaya bağlı olduğunu göstermesine ihtiyaç duyduğunu düşünüyordu” dedi. Bass de aynı fikirdeydi. Ardından, başkanın asistan vekili ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Avrupa ve Rusya meselelerinden sorumlu üst düzey direktör Fiona Hill bu fikri benimsedi ve Konsey danışmanı H.R. McMaster’ı da yanına aldı."

ERDOĞAN NEDEN BASS’İ SUÇLUYOR?

Amberin Zaman, kararın bu şekilde alınmasına rağmen Erdoğan’ın Bass’i suçlamayı sürdürmesinin Washington’da birçoklarını şaşırttığını belirtti. Osmanlı tarihçisi ve araştırmacı Nicholas Danforth ise Erdoğan’ın tavrının Trump’a yumuşama için bir taktik önerisi anlamına geldiği yorumunu yaptı. Danforth, “Acaba Erdoğan, Trump’a sadece geri adım atması bir yöntem önerdiğini düşünüyor mu?” diye sordu. Danforth, “Amerikalıların hâlâ kurumlarımız ile Trump’ın şahsi gücü arasındaki ilişkiyi anlamaya çalıştığı bir dönemde, Erdoğan ikincisi [Trump] için ağır ve yüksek riskli bir bahse giriyor” dedi. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2017, 23:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER