Ruhani: İran asla nükleer bomba üretmeyecek

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Biz hiçbir şekilde, nükleer silah dahil kitle imha silahı peşinde koşmadık, hiçbir zaman da olmayacağız" dedi.

Ruhani: İran asla nükleer bomba üretmeyecek

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani,  ABD Başkanı Barak Obama'nın kendisine gönderdiği mektuptaki "yapıcı" ve "olumlu " dili selamlarken, "Biz hiçbir şekilde, nükleer silah dahil kitle imha silahı peşinde koşmadık, hiçbir zaman da olmayacağız" dedi.

Bir kaç gün sonra katılacağı New York'taki BM Genel Kurulu öncesi NBC televizyonuna röportaj veren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhahi,  Tahran'ın nükleer programıyla ilgili diplomatik bir çözüm sağlanması yönünde umutlu olduğunu ifade etti. Bu röportaj, Ruhani'nin iktidara geldiğinden bu yana bir Batı medyasına verdiği ilk röportaj özelliğini taşıyor.

OBAMA'NIN MEKTUBU OLUMLU VE YAPICI

Ağustos ayında görevine başlayan Ruhani, Obama'nın kendisine bu yaz gönderdiği mektup seçim zaferini kutladığı ve "bazı ilginç konulardan" bahsettiğini söyledi.  Ruhani, "Bu mektuba cevap verdim. Kendisine teşekkür ettim ve İran İslam Cumhuriyeti'nin bakış açısını ifade ettim" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Obama'nın mektubu için "olumlu ve yapıcı" ifadesini kullanırken, bunun önemli şeylere evrilebilecek "küçük adımlar" olduğunu söyledi. Washington ile Tahran 1979 İslam Devrimi'nden sonra diplomatik ilişkilerini kesti.

Salı günü ABD Başkanı Amerikan Telemundo televizyonuna verdiği mülakatta, Ruhani'nin nükleer program konusundaki diyalog niyetini test etmek istediğini söylemişti.  Rohani gibi önümüzdeki hafta BM Genel Kurulu'na katılacak Obama, "Burada diplomasi için bir şans var. Umarım İranlılar bunu değerlendireceklerdir" şeklinde konuştu.

MÜZAKERELER KONUSUNDA HÜKÜMET TAM YETKİ ALDI

Hükümetinin İran dini liderinden nükleer müzakereler için "tam yetki" aldığını ifade eden Ruhan, "Sorun olursa bizden kaynaklı olmayacak. Bu meseleyi çözmek için gerekli siyasi manevra alanına sahibiz" şeklinde konuştu.

Ruhani, "Biz hiçbir şekilde, nükleer silah dahil kitle imha silahı peşinde koşmadık, hiçbir zaman da olmayacağız. Biz sadece barışçıl nükleer teknoloji istiyoruz" diye konuştu.

Amerikan Savunma Bakanı Chuck Hagel, Ruhani'nin açıklamalarından memnuniyet duyduğunu söylemekle birlikte, İran'ın bundan sonra da bu yönlü eylemlerinin sürmesini diledi.  PBS kanalına konuşan Hagel, "Bu kelimeleri somutlaştırmak için neler yapmaya hazır olduklarını görelim" dedi.

BİZ SURİYE HÜKÜMETİ DEĞİLİZ

Suriye konusundaki sorulara da yanıt veren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Biz Suriye hükümeti değiliz. Biz bu bölgede barış ve istikrar, ve tüm bölgede kitle imha silahlarının tümünün yok edilmesini istiyoruz" dedi.

Obama'nın Suriye'ye yönelik saldırıyı ertelemesi konusunda İran Cumhurbaşkanı, "Biz savaşı bir zayıflık olarak görüyoruz. Savaş kararı halan her hükümet açısından bunun bir zayıflık olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. / anf

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2013, 10:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER