Rusya'dan İdlib uyarısı: Saldıracaklar

Türkiye ile Rusya arasındaki İdlib görüşmelerinde uzlaşma sağlanmazken, Moskova'dan peş peşe gelen 'uyarı'lar dikkat çekiyor. Son olarak, Rusya'nın Suriye'deki Ateşkes İzleme Merkezi'nin komutanı Tümgeneral Aleksey Tsıgankov, İdlib'de binlerce militanın Suriye ordusuna saldırmak üzere toplandığını ve sahte kimyasal saldırı hazırlığı yapıldığını savundu.

Rusya'dan İdlib uyarısı: Saldıracaklar
Rusya, olası İdlib operasyonu öncesinde bölgedeki silahlı militanlara dair uyarılarını sürdürüyor. Son olarak, Rusya’nın Suriye’deki Ateşkes İzleme Merkezi’nin komutanı Tümgeneral Aleksey Tsıgankov militanların ‘sahte’ bir kimyasal saldırı düzenleyeceğini ve hükümet güçlerine saldıracağını söyledi.


Tsıgankov, Türkiye sınırındaki İdlib’de ağır silahlar ve zırhlı araçlar ile donatılmış binlerce militanın ‘hükümet güçlerinin kontrolünde bulunan Halep ve Hama’ya saldırmak üzere’ toplandığını belirtti. İdlib topraklarının yüzde 70’inden fazlasının ‘en büyüğü Tahrir el Şam (eski adıyla El Nusra) olan terörist gruplarının kontrolünde kalmaya devam ettiğini’ söyleyen Tsıgankov şu ifadeleri kullandı: “Geçen hafta bu terörist örgütün lideri Ebu Muhammed el Culani, İdlib’deki tüm çetelere laik Suriye devletine karşı cihat çağrısı yaptı. Aşırıcılık yanlıları tarafından gözaltına alınan ve cezaevlerinde tutulan siyasi diyalog yanlılarının sayısı 500 kişiyi aştı. Hama ve Halep’e taarruza geçmek üzere ağır silahlar ve zırhlı araçlarla donatılmış binlerce militan toplanmış durumda.”

‘KLORİN DOLU SEKİZ TANKER GETİRİLDİ’

Tümgeneral Tsıgankov ayrıca, Tahrir el Şam militanlarının İdlib’deki Cisr el Şuğur yerleşiminde ‘kimyasal saldırı’ düzenlemek için  klorin dolu sekiz tanker getirdiklerini, aynı yerleşimde Beyaz Miğferler’in kimyasal saldırı ortamında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda halkı eğittiklerini kaydetti.

İKİNCİ UYARI

Rusya Savunma Bakanlığı dün de, ‘ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye hükümet güçlerinin kimyasal silah kullandığı bahanesiyle Suriye’yi yeniden vurma hazırlığında oldukları’na dair bir açıklama yapmıştı. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, olası bir operasyonun gündemde olduğu İdlib’deki Tahrir el Şam (eski adıyla El Nusra) militanlarının sivillere ‘kimyasal silahla saldırıp’ hükümeti suçlama hazırlığında olduğunu belirtmişti.

Konaşenkov, ABD’nin 56 kruz füzesi taşıyan USS The Sullivans destroyerini Basra Körfezi’ne, B-1B savaş uçağını da Katar’daki askeri üsse konuşlandırdığını duyurup Suriye’yi yeniden vurmaya hazır oldukları uyarısında bulunmuştu.

Bu açıklamaların, Türkiye ile Rusya arasında İdlib konusundaki görüşmelerin ardından gelmesi de dikkat çekti. (Kaynak: Sputnik)

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2018, 00:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER