Sosyal Demokratlar 20 yıl sonra kazandı

Toplumsal refah, emekli maaşları ve göçmenler üzerine yoğun tartışmalarla sandığa giden Finlandiya'da genel seçimleri Sosyal Demokratlar (SDP) kazandı. Ancak SDP ile ikinci parti olan milliyetçi Gerçek Finler arasında sadece 12 bin oy fark var. 20 yıl sonra ilk kez sandıktan birinci çıkan SDP'nin koalisyonu kurmasını bekliyor.

Sosyal Demokratlar 20 yıl sonra kazandı
Finlandiya’da dün düzenlenen genel seçimlerde, ülkede göç, refah ve iklim değişikliği konusunda yaşanan yoğun tartışmalar sandığa yansıdı. Sosyal Demokrat Parti (SDP) yüzde 17,7 oranında oy alarak seçimi birinci sırada tamamlasa da, göçmen karşıtı milliyetçi Gerçek Finler yüzde 17,5 oranıyla ikinci çıktı. Partilerin arasında sadece 12 bin oy farkı olduğu belirtiliyor. İki partinin oy oranlarının böylesine yakın olması, zorlu bir koalisyon kurma sürecine işaret ediyor.

Seçimlerden önceki başbakan Juha Sipila’nın partisi Merkez Parti’nin oylarının üçte bir oranında azalması da dikkat çekti. Merkez Parti’nin oy oranı yüzde 13,8’de kaldı. Yeşiller ve Sol İttifak ise oy oranlarını artırdı. Bu sonuçlarla, 200 sandalyeli Finlandiya parlamentoda SDP’nin 40, Gerçek Finler’in 39 sandalyeye sahip olması bekleniyor.

SDP lideri Antti Rinne, seçim sonuçlarının açıklanması sonrası yaptığı konuşmada, Sosyal Demokratların 20 yıl sonra ilk kez sandıktan birinci çıktığını ve hükümeti kendisinin kuracağını vurguladı. Rinne, “1999’dan bu yana ilk kez Finlandiya’da en büyük partiyiz. SDP, başbakanın partisidir” dedi.

Eski bir sendika lideri olan Rinne, nüfusunun yüzde 21,4’ü 65 yaş üzerinde olan ülkede emekli maaşını 1.400 eurodan 1.500 euroya çıkarmayı vaat ediyordu. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 16 Nisan 2019, 12:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER