Sudan'da ateşkes bozuldu: Ölü sayısı 413'e yükseldi

Ordu ve paramiliter güçlerin çatıştığı Sudan'da bayram nedeniyle ilan edilen 3 günlük ateşkes bozuldu. DSÖ, ölü sayısının 413'e yükseldiğini açıkladı. Çatışmalarda 4 BM çalışanı da hayatını kaybetti.

Sudan'da ateşkes bozuldu: Ölü sayısı 413'e yükseldi

Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasında başlayan çatışmalar 7'nci gününde devam ediyor. HDG'nin bu sabah saat 6.00 itibariyle Ramazan Bayramı dolayısıyla ilan ettiği 3 günlük ateşkese rağmen görgü tanıkları başkent Hartum'dan top ve silah seslerinin geldiğini bildirdi. 

UNICEF: 9 ÇOCUK ÖLDÜ, 50'DEN FAZLA ÇOCUK YARALANDI

Reuters'ın haberine göre, ülkedeki durum hakkında açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, çatışmalarda 413 kişinin öldürüldüğünü, 3 bin 551 kişinin yaralandığını duyurdu. Ülkede çatışmalar başladığından bu yana sağlık merkezlerine yönelik 11 saldırının kayıtlara geçtiğini aktaran Harris, saldırıları durdurma çağrısı yaptı.

UNICEF Sözcüsü James Elder de Sudan'daki çatışmalarda en az dokuz çocuğun yaşamını yitirdiğini, 50'den fazla çocuğun yaralandığını söyledi. 

IOM: YARDIM ÇALIŞANIMIZ YAŞAMINI YİTİRDİ

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), bir insani yardım çalışanının aracının çapraz ateş altında kaldığını, çalışanın hayatını kaybettiğini açıkladı. IOM'un açıklamasına göre, yardım çalışanı ve ailesi başkent Hartum'un güneybatısındaki El Obeid kasabasında ailesiyle birlikte araçta giderken çapraz ateş altında kalarak yaşamını yitirdi.

Reuters'ın aktardığına göre, Sudanlı yardım çalışanının hayatını kaybetmesiyle çatışmalarda yaşamını yitiren Birleşmiş Milletler (BM) çalışanı sayısı 4'e yükseldi.

Ne olmuştu?

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter güç Hızlı Destek Güçleri'nin (HDG) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDG arasında 'HDG'nin tamamen orduya katılmasını' öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDG'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 20 Nisan itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısının 300'e yükseldiğini belirtmişti. Sudan ordusu da uluslararası taraflarca önerilen 24 saatlik ateşkes çağrısına saat 18.00'den itibaren uyacaklarını açıklamıştı. Fakat açıklanan ateşkese uyulmamış, çatışmalar büyük ölçüde devam etmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER