Süleymani, öldürülmeden hemen önce Suudilere mektup gönderecekti

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Bağdat'ta düzenlenen Kasım Süleymani suikastını ardından ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilmesi çağrısıyla yapılan parlamento oturumunda konuştu. Abdülmehdi, Süleymani'nin öldürülmeden hemen önce İran'ın bölgesel rakibi Suudi Arabistan'a bir mesaj iletmeye hazırlandığını açıkladı.

Süleymani, öldürülmeden hemen önce Suudilere mektup gönderecekti
Irak parlamentosu, ABD’nin İranlı General Kasım Süleymani ile Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’i Bağdat’ta bir hava saldırısıyla öldürülmesi üzerine, ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilmesi olağanüstü bir oturum düzenliyor. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Şii vekillerin hazırladığı yasanın oylanması öncesinde yaptığı konuşmada, Süleymani’nin öldürülmesinden önce Suudilere bir mesaj iletmeye hazırlandığını öne sürdü.


Abdülmehdi, Süleymani’nin kendisinin davetiyle Bağdat’ta olduğunu ve öldürüldüğü cuma sabahı bir toplantı yapmayı planladıklarını söyledi. Irak Başbakanı, Süleymani’nin öldürüldüğü sırada üzerinde, Suudi Arabistan’a iletilmek üzere İran liderliği tarafından yazılmış bir mektubu taşıdığını iddia etti. Buna göre İran, Suudi Arabistan’la gerilimi düşürmek adına Irak’ın daha önce kendilerine ilettiği bir mesaja yanıt yazmıştı.

‘MÜHENDİS, ABD ELÇİLİĞİNDEKİ BASKINI DURDURAN İSİMDİ’

Irak Başbakanı, Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’i de Bağdat’taki Amerikan karşıtı protestoları bastıran kişi olarak niteledi. Abdülmehdi, ülkedeki milislerin ihlallerini engellemekte büyük bir rol oynadığını söylediği El Mühendis’in, suikasttan hemen önce Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliği baskınında da milislerin protestolara katılmasına karşı çıktığın vurguladı. Buna göre Mühendis, öldürülmesinden hemen önce, milisler Amerikan elçiliğinin önünden çekilmezse istifa edeceğini söylemiş ve bu sayede protestolar dinmişti.

Konuşmasının devamında Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesinin her iki ülkenin de yararına olacağını söyleyen Abdülmehdi, oturuma katılan vekillere bu yönde oy kullanma çağrısı yaptı.

ABD ELÇİSİ DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞRILDI

Parlamentodaki oturumla eş zamanlı olarak, Irak Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Bağdat Büyükelçisi’ni çağırdı. Görüşmede, Irak’ın suikastla egemenliğinin ve uluslararası hukukun ihlal edildiği vurgulandı.

BM’YE RESMİ ŞİKAYET 

Irak Dışişleri, ABD’nin hava saldırıları konusunda BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi’ne de resmi şikayetlerini iletti.  / DUVAR

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2020, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER