Suriye'deki ateşkese Halep de dahil edilebilir

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, günlerdir çatışmaların hakim olduğu ve çok sayıda insanın öldüğü Halep’i de kapsayan yeni bir ateşkes anlaşmasının ‘çok yakında’ ilan edilebileceğini duyurdu.

Suriye'deki ateşkese Halep de dahil edilebilir

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, günlerdir çatışmaların hakim olduğu ve çok sayıda insanın öldüğü Halep’i de kapsayan yeni bir ateşkes anlaşmasının ‘çok yakında’ ilan edilebileceğini duyurdu. Lavrov, Türkiye tarafından Suriye’ye açılan top ateşlerinin Rusya’da endişe yarattığını söylediği konuşmasında, Türkiye-Suriye sınırının kapatılması gerektiğini de ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’yla Moskova’da yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

“Ateşkes, Halep’i de kapsayabilir”

Lavrov, Suriye’de ordu tarafından ilan edilen tek yanlı ateşkesin Halep’i de kapsayacak şekilde genişletilebileceğini söyledi.

Ateşkesin ihlallerini izlemek için BM’nin lojistik desteğiyle Cenevre’de yeni bir merkez kurulacağını belirten Lavrov, Halep’teki muhalif grupların IŞİD ve El Nusra gibi örgütlerden kendilerini ayırmaları gerektiğini vurguladı.

Lavrov, Suriye’deki radikal gruplar ve muhalifleri birbirinden ayırması için ABD’ye de çağrı yaptı.

Mistura: Çatışmasızlık olursa Cenevre yeniden başlayabilir

BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura ise Suriye’de ateşkesin tehlikede olduğuna dikkat çekerek Lavrov’la görüşmesi ardından ateşkes uygulamasının yeniden başlatılabileceğine dair bir izlenim edindiğini söyledi.

De Mistura, Suriye’deki çatışmasızlık durumunun Halep’i içine alacak biçimde genişletilmesi halinde Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin de yeniden başlayabileceğini ekledi.

“Türkiye-Suriye sınırı kapatılmalı”

Suriye-Türkiye sınırının kapatılması konusuna da değinen Lavrov, Türkiye’den Suriye’ye militan ve silah akışının hala durmadığını, bu nedenle de bu ülkeler arasındaki sınırın kapatılmasının ‘giderek daha acil şekilde yerine getirilmesi gereken bir görev’ olduğunu vurguladı.

Lavrov, Türkiye’nin Suriye topraklarına ateş açmasından da endişe duyduklarını ifade etti:

“Suriye topraklarına ateş açan, Suriye’de güvenli bölgeler oluşturulmasını talep etmeyi sürdüren ve bu ülkede askeri operasyon düzenlenmesi için çağrı yapan Türkiye’nin eylemleri Rusya’yı endişelendiriyor. Ancak gerçek siyasal çözümle ilgilenmeyenler ve bahislerini askeri çözüm üzerine oynayanlar böyle çağrılar yapar.”

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2016, 14:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER