Tsipras yardım planlarını referanduma götürecek

Yunanistan ile kreditörler arasındaki görüşmelerde bir sonuç alınamaması üzerine Yunan hükümeti referanduma gitme kararı aldı.

Tsipras yardım planlarını referanduma götürecek

Yunanistan hükümeti, kreditörlerin Yunanistan’a nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları 5 Temmuz’da halk oylamasına sunacak.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras akşam saatlerinde başbakanlık konutunda gerçekleştirilen ve yaklaşık 5 saat süren bakanlar kurulu toplantısının ardından televizyondan halka seslendi.

Tsipras, Avrupalı kurumların anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesini halk oylamasına sunma kararı aldıklarını açıkladı.

Halk oylamasının, 5 Temmuz’da gerçekleştirileceğini belirten Tsipras, bu konuda siyasi parti liderleri ve Avrupalı liderlerin de bilgilendirildiğini söyledi.

Tsipras, Yunanistan halkının bu konuda baskı ve şantajlara maruz kalmadan özgür iradesiyle karar vermesi için Avrupalı kurumlardan 30 Haziran’da sona eren Yunanistan’ın kalkınma programının bir süre daha uzatılmasını yazılı olarak talep edeceğini belirtti.

Kreditörlerin öne sürdüğü koşulların sonu gelmeyen kemer sıkma politikalarını kabul etmek anlamına geldiğini ifade eden Tsipras, buna rağmen halk oylamasının sonucu ne şekilde olursa olsun buna uyacağını söyledi.

Borcunu ödeyemezse iflas edecek

Yunanistan’ın kreditörlere sunduğu öneri paketi reddedilmişti.

Yunanistan’ın 30 Haziran’a kadar Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1,6 milyar euroluk geri ödeme yapması gerekiyor

Eurogroupe tarafından yapılan son teklifte, Yunanistan’a daha önce yapılan yardımların süresinin 5 ay uzatılarak, 15,5 milyar euro ek kredi verilmesi öngörülüyordu. Yunanistan’a yardım paketinin uzatılması karşılığında istenen reform ve kemer sıkma politikalarının ülkeyi daha ağır resesyona sürükleyeceğinden endişe ediliyor.

Yunanistan, kreditörlerden mali yardım alamazsa IMF’ye olan 1,7 milyar Euro borcunu ödeyemeyecek ve 30 Haziran’da iflas edecek.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2015, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER