'Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabıkız'

NATO'ya üye olmak isteyen Finlandiya ve İsveç'in liderleri ABD Başkanı Biden'la görüştü. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, "Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabıkız" dedi.

'Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabıkız'

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Beyaz Saray'da gerçekleştirdikleri üçlü toplantı sonrası basın açıklaması yaptı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Joe Biden, ABD'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine güçlü destek verdiğini belirterek söz konusu iki ülkenin üyeliğinin NATO'yu daha güçlü hale getireceğini ifade etti.

'NATO'YA KATILAN ÜLKELER, BAŞKA ÜLKELERE TEHDİT DEĞİL'

Son derece olumlu bir görüşme yaptıklarını dile getiren Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili resmi süreç için ABD Kongresi'ne gerekli bildirimlerde bulunduklarını ve Kongre'nin de buna olumlu yaklaştığını aktardı.

NATO'nun “açık kapı politikası”nın devam ettiğini söyleyen Biden, "NATO'ya katılan yeni ülkeler hiçbir zaman başka bir ülkeye tehdit olmamıştır" dedi.

NİİNİSTÖ: HER ZAMAN TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLER KURDUK

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, kendilerine verdiği destekten dolayı ABD Başkanı Biden'a teşekkür etti.

Ülkesinin NATO'ya ortak güvenlik garantileri konusunda katkı yapmaya hazır olduğunu belirten Niinistö, "Tüm NATO müttefiklerinden üyeliğimizin onaylanması noktasında güçlü destek umuyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin üyelik başvuruları konusunda bazı endişelerini dile getirdiğini hatırlatan Niinistö, "Finlandiya her zaman Türkiye ile gururlu ve iyi ikili ilişkiler kurdu. NATO müttefiki olarak Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi konusunda mutabıkız. Terörü ciddiye alıyoruz ve her türünü kınıyoruz. Üyeliğimize yönelik aklınızda oluşabilecek tüm endişeleri konuşmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

ANDERSSON: TÜRKİYE DAHİL TÜM NATO ÜYELERİYLE DİYALOG HALİNDEYİZ

Halihazırda bu konuda Türkiye ile diyalog halinde olduklarını söyleyen Niinistö, bu görüşmelerin ilerleyen günlerde devam edeceğini kaydetti.

İsveç Başbakanı Andersson da katılımlarının NATO'yu daha da güçlü bir hale getireceğini ifade ederek "Her türlü sorunun çözümü için Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle farklı düzeylerde diyalog halindeyiz" dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER