Ukrayna'da 'ateşkes sağlandı'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç 26 kişinin ölümüne yol açan çatışmaların ardından muhalefet liderleriyle ateşkes anlaşmasına vardıklarını duyurdu.

Ukrayna'da 'ateşkes sağlandı'

Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yapılan açıklamada, tarafların son iki gündür devam eden kanlı olaylara son vermek için "müzakereler" konusunda uzlaştıkları belirtildi.

Yanukoviç daha önce de Genelkurmay Başkanı Volodimir Zamana'yı görevden almıştı.Tarafların ayrıca "sosyal barış adına ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak için" çalışmaya karar verdikleri vurgulandı.

Zamana'nın yerine Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Yuriy İlyin getirildi.

Ateşkes duyurusu Ukrayna'da üç aydır devam eden krizde başkent Kiev sokaklarını savaş alanına çeviren en şiddetli çatışmaları izliyor.

Protestolar geçen Kasım'da Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB'yle imzalanması planlanan işbirliği anlaşmasını askıya alıp, Rusya'yla daha yakın ilişkileri tercih etmesinden sonra başladı.

'İnsan hayatının korunması'

Önceki gece polisin göstericilerin birkaç aydır işgal altında tuttuğu Bağımsızlık Meydanı'na müdahale etmesiyle şiddetli çatışmalar yaşandı.

Durum dün sakinleşti, ancak yine de yer yer çatışmalar yaşandı.

Polis ve eylemcilerin gergin bir bekleyişe girdiği Bağımsızlık Meydanı'ndaki ateşler de yanmaya devam etti.

Olaylar başkent Kiev dışına da yayıldı. Eylemcilerin ülkenin batısındaki Lviv, Ternopil ve Ivano-Frankivsk kentlerindeki kamu ve polis binalarını ele geçirdiği kaydedildi.

Khmelnytskyy'de de eylemcilerin güvenlik güçlerine ait bir binayı ele geçirmeye çalıştığı sırada bir kadının vurularak öldürüldüğü belirtildi.

Her iki taraftaki ölü sayısı 26'ya çıkarken, bu sayının daha da artabileceğinden kaygı duyuluyor.

Ateşkes anlaşmasına Yanukoviç'in üç ana muhalefet lideriyle yaptığı görüşmeden sonra varıldı.

Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında ateşkesin nasıl uygulanacağına dair bir ayrıntı verilmedi.

Muhalif Vatan Partisi'nin lieri Arseniy Yatsenyuk partisinin internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Yetkililerin bugün Bağımsızlık Meydanı'na karşı yapmayı planladığı saldırı yapılmayacak. Bir ateşkese varıldı. Önemli olan insan hayatının korunması " dedi.

'İhtiyatlı olmak gerek'

Bir başka muhalif lider Vitali Kliçko'nun partisi de Yanukoviç ile müzakerelerin bugün süreceğini belirtti.

Ancak Kiev'deki BBC Muhabiri Daniel Sanford, ateşkes kararının alındığı toplantıya protestoculardan kimsenin katılmadığına dikkat çekiyor ve ihtiyatlı olmak gerektiğini söylüyor.

Bazı Avrupa ülkeleri şiddet olayları nedeniyle Ukraynalı liderleri kınarken, Fransız, Alman ve Polonya Dışişleri Bakanları'nın bugün Kiev'de biraraya gelmesi bekleniyor. Bakanlar Ukrayna'ya yönelik olası ambargoların ele alınacağı Brüksel'deki AB toplantısı öncesi durum değerlendirmesi yapacak.

Daha önce güvenlik güçleri, bugün "aşırılık yanlısı tehdidi" bastırmak için ülke genelinde bir "terörle mücadele" kampanyası başlattıklarını açıklamıştı. Hatta ordunun devreye sokulabileceği söyleniyordu.

Buna karşılık ABD ve BM yetkililere "aşırı güç kullanmaktan kaçınma" çağrısı yapan sert açıklamalar yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama Ukrayna'da çizgiyi aşan herkesin "sonuçlarına katlanacağını" söyledi ve buna sivillerin çözmesi gereken bir meseleye ordunun müdahelesinin de dâhil olduğunu vurguladı.

Bu arada Rusya ise şiddet olaylarını Batılı ülkelerin desteklediği aşırılık yanlılarının "darbe girişimi" olarak tanımladı. / BBC

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 20:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER