Müslim: 'Kürtler yeni bir Lozan'a asla izin vermeyecek'

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Göteborg’de 15 Şubat komplosunu protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlikte, Kürtlerin yeni bir Lozan’a asla izin vermeyeceğini ve ne pahasına olursa olsun özgür ve demokratik Kürdistan’ı inşa etmeye devam edeceklerini söyledi.

Müslim: 'Kürtler yeni bir Lozan'a asla izin vermeyecek'
PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Göteborg’de 15 Şubat komplosunu protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlikte,  Kürtlerin yeni bir Lozan’a asla izin vermeyeceğini ve ne pahasına olursa olsun özgür ve demokratik Kürdistan’ı inşa etmeye devam edeceklerini söyledi.


İsveçli siyasi parti yöneticileri ve parlamenterlerle görüşmeler yapan PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm ile PYD Dış İlişkiler Sorumlusu Zuhat Kobani, bir yandan diplomatik ilişklilerini sürdürürlerken, aynı zamanda yapılan halk toplantılarına katılarak İsveç’te yaşayan Kürdistanlıları Rojava’daki gelişmeler hakkında bilgilendiriyor.

Kobani Gävle ilinde yapılan halk toplantısında, Müslim de 15 Şubat komplosunun yıldönümü dolayısıyla Göteborg’de yaklaşık 300 Kürdistanlının katıldığı etkinlikte, Rojava’da 3 kantonda ilan edilen demokratik özerklik, Cenevre2 Konferansı hakkındaki değerlendirmelerini Kürdistanlılarla paylaştı.

Göteborg’deki etkinlikte devrim şehitlerini anmak için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan Goran Partisi Temsilcisi, Rovaja’da kendi kendini yönetmeye başlayan Kürt Halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirterek Rojava devrimi ve kantonlarda ilan edilen demokratik özerkliği selamladı.

ROJAVA ÖZGÜRLEŞTİ, SIRA ÖCALAN’IN ÖZGÜRLEŞMESİNDE

Konuşmasına 15 Şubat komplosunun tahlilini yapmakla başlayan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, komplonun aralarında ABD, İngiltere ve İsrail gibi emperyalist ülkelerin yer aldıkları çok kapsamlı bir komplo olduğu, ancak amacına ulaşamadığını, Kürt Halk Önderi ve Kürt Özgürlük Hareketinin geliştirdiği derinlikli politikayla boşa çıkarıldığını vurguladı.

Kürt Özgürlük Hareketi ve Öcalan’ın perspektifiyle hareket eden Rojava halkının devrimini gerçekleştirerek ve kantonlarda demokratik özerlik ilan ederek büyük komployu boşa çıkartığını, Rojava’nın özgürleşmesinden sonra sıranın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürleşmesine geldiğini söyledi.

Rojava’daki devrimin hiç de kolay olmadığını, devrimde Öcalan’ın 25 yıllık emeği olduğunu söyleyen Müslim, PYD’nin 2007 yılında yapılan kongresinde demokratik özerlik kararı aldığı için Kürtlerin Esat rejiminin yoğun baskı ve saldırılarına uğradığını, ama Kürt Halkının bu baskılara karşı mücadeleyi daha da yükseltiğini ifade etti.

Rojava Halkının Önderilk ve şehitlere verdiği sözleri tutarak ve ağır bedeller ödeyerek devrimi gerçekleştirdiğini belirten Müslim, “Her ne kadar Öcalan fiziki olarak tutsaksa da düşünsel ve felsefi olarak özgürdür ve yaşanan devrim Öcalan’ın devrimidir” şeklinde konuştu.

Kuzey Afrika ve Orta-Doğu’da Arap Baharı’ndan sonra Suriye’ye yönelen egemen güçlerin hiç beklemedikleri bir durumla karşılaştıklarını, Rojava Halkının izlediği stratejiyle artık hiç bir gücün Kürtleri kendi çıkarları için kullanamayacağını tüm dünyaya gösterdiğini söyledi.

KANTONLARDAKİ DEMOKRATİK ÖZERKLİK ORTA-DOGU’DAKİ EN DEMOKRATİK SİSTEM

“Kürt Halkı ne statükocu  ne de emperyalizmin hizmetindeki güçlerden yana olmuştur. Üçüncü yol stratejisi ışığında savunmasını esas alarak, her iki tarafı da reddetmiş ve halkların demokratik ve özgür geleceğini esas almıştır” diyen Müslim, Kantonlardaki demokrasi ve özerkliğin Orta-Doğu’daki en demokratik bir sistem olduğunu dile getirdi.

Arap, Kürt, Süryani ve farklı inanç gruplarının her aşamada kendilerini özgürce ifade ettikleri Rojava’daki demokratik özerkliğin  Orta-Doğu sorunların çözüm yolunu gösterdiğini ve Orta-Doğu halklarına ışık tuttuğunu ifade eden Müslim, Kürtlerin Cenevre2’de temsil edilmelerinin engellenmesine de tepki gösterdi.

Kürt Halkını dıştalayarak Suriye’de istikrar ve barışın sağlanamayacağını söyleyen, Cenevre1 ve Cenevre2’nin başarısızlık ve fiyaskoyla sonuçlanmasının bu gerçekliği teyit ettiği değerlendirmesinde bulunan Müslim, Kürtlerin yeni bir Lozan’a asla izin vermeyeceğini ve ne pahasına olursa olsun özgür ve demokratik Kürdistan’ı inşa etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Toplantı Rojava’nın üç kantonunda ilan edilen demokratik özerlik ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ı selamlayan sloganların atılmasıyla sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2014, 09:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER