BDP: Sürece yasal düzenleme şart

BDP Grup Başkanvekili Buldan Mecit Baskın Cinayeti ile ilgili dünkü duruşmada Türkiye'nin hukuk devletiyle yönetilmediğinin bir daha görüldüğünü vurguladı.

BDP: Sürece yasal düzenleme şart
BDP Grup Başkanvekili Buldan Mecit Baskın Cinayeti ile ilgili dünkü duruşmada Türkiye'nin hukuk devletiyle yönetilmediğinin bir daha görüldüğünü vurguladı. Buldan, MİT yasasına ilişkin, "Süreci garanti altına almayan hiçbir yasal düzenlemeye 'evet' demeyiz" açıklamasını da yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü de Erdoğan'ı eleştirerek "Pramitin başında kendinin olduğu bir hiyerarşinin oluşturulmaya çalışıldığını öngörüyoruz" dedi.


BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen Mecit Baskın’ın duruşmasına ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. 

BULDAN: MAHKEME EKEN'İ SUSTURACAĞINA BİZE MÜDAHALE ETTİ

Buldan, dün görülen duruşmanın davanın ikinci duruşması olduğunu, kendisinin iki duruşmaya da katıldığını belirterek, “Benim açımdan da tarihi bir duruşmaydı. Sanık sandalyesinde oturan başta Korkut Eken olmak üzere 12 sanık aynı zamanda benim eşimin de katiliydi. Sadece bundan değil; birçok faili meçhulden sorumlu olan sanıklardı. Her iki duruşmada da ne yazık ki sanıkların ve mahkeme başkanının tavrı bizleri üzdü. Her iki duruşmada da sanıkların rahat davranması ve bizlere hakaret etmesi oldu. Özellikle dün Korkut Eken’in bana ettiği hakaretin ve küfrün kabul edilebilir olmadığını belirtmek istiyorum. Asıl olması gereken, işlediği cinayetlerle ilgili hesap vermesi gerekirken Korkut Eken bunu yapmayarak, bir halkın seçilmiş temsilcisine küfretti. Mahkeme Heyeti de ne yazık ki Korkut Eken’i susturacağına bizim ve sanıkların arasına polisten duvarlar ördü. Mağdur yakınlarını dışarıya çıkarmakla tehdit etmesi kabul edilebilir değil” açıklamasında bulundu.

EKEN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Buldan, dün yaşananların, Türkiye'nin hukuk devletiyle yönetilmediğini, adaletin iflasını gösterdiğini ifade ederek, 12 sanığı vicdanlarında mahkum ettiklerini belirtti. AKP'yi sorumluluk almaya çağıran Buldan, "Bütün yasalarda değişiklik yapmaya çalışan AKP bu konuda da elini vicdanına koyup bir düzenleme içine girerek, 20 yıl öncesi ve bugüne kadar devam eden cinayetlerin açığa çıkması için bu sorumluları yargılaması gerektiğini düşünüyoruz. Başta dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile Başbakanı Tansu Çiller olmak üzere bu sorumlular bir an önce yargılanmalıdır. Ümit ediyoruz ki, en kısa zamanda Türkiye bir hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getirir."
Buldan, Eken’in kendisine yönelik hakaretlerine karşı suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.

KÜRKÇÜ: BUGÜN DE KORUNUYORLAR

HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü ise, “Bu katiller çetesinin Tansu Çiller döneminde alınan kararın uygulayıcıları olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyoruz. Eken ve yanındakiler bunları şahsen kendileri istediği için yapmış değillerdir. Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) alınan imha kararının gereğini yerine getirdiler. Tansu Çiller’in aldığı kararı yürürlüğe koydular. Bunu yaparken ayrıca çeteleştiler, kendi içlerinde bölündüler. Bunların hepsi Kutlu Savaş’ın Başbakanlığa sunduğu raporda yer aldı. Aradan zaman geçince her şeyin unutulduğu zannediliyor. Biz bunları unutmadık. Bugün halen bunların korunduğunu görüyoruz. Dünkü mahkemede ortaya çıkan da bununla ilgilidir. O kadar kendilerinden eminler ve cezalandırılmayacaklarını bildikleri için yeniden göreve talip olduklarını herkese hatırlatmak istiyorlar” diye konuştu. Kürkçü, Türkiye'de er ya da geç bir hesaplaşmanın yaşanacağını da dile getirdi.

'SÜRECİ GARANTİ ALTINA ALMAYAN HİÇBİR DÜZENLEMEYE DESTEK VERMEYİZ'

Buldan ile Kürkçü basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 

MİT’e "süper yetki" tanıyan yasa teklifinin sorulması üzerine Kürkçü, yasayı henüz incelemediklerini kaydederek, “Hükümetin genel siyasi eğilimini bildiğimize göre, Başbakan’ın kendisinin her şeyin başına geçme isteği var. Türkiye Belediye Başkanı, Türkiye Yargı Başkanı gibi olma isteklerini bildiğimiz için Türkiye MİT Başkanı olmak da istemiştir. Pramitin başında kendinin olduğu bir hiyerarşinin oluşturulmaya çalışıldığını öngörüyoruz. Elbet inceleyip konuşuruz” ifadelerini kullandı.

Buldan ise "MİT ile ilgili yapılacak olan yasal düzenleme sadece MİT ile ilgili olacak. Bizim beklentimiz; süreci koruma altına alacak yasal düzenlemelerin hemen hayata geçmesidir. Bu yapılacak olan düzenleme sadece MİT’i kurtaracak düzenleme olduğu için, şu anda ilerletilmek istenen bir süreç var, doğal olarak bunun bir yasal zemine oturtulması gerekiyor. Bütün bunların olması için yasal düzenlemelerin genel kuruldan acilen çıkarılması lazım. Öncelik buna verilmelidir, onun dışındakiler teferruattır. Süreci garanti altına almayan hiçbir yasal düzenlemeye 'evet' demeyiz” dedi.

'PARİS KATLİAMI SORUŞTURULMASI BİR AN ÖNCE BİTİRİLMELİ'

Buldan, Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçi cinayetinin zanlısı Ömer Güney’e ait olduğu ortaya çıkan telefon numaralarından birinin MİT mensubuna ait olduğu yönündeki haber ve Ankara’da OHAL uygulamasına ilişkin sorular üzerine şunları kaydetti: “Sessiz bir OHAL’in yaşanıyor olduğunu görüyoruz. Böyle bir şey yapılacaksa insanların can güvenliği ve özgür seyahat hakkı olmayacak. Bu bir an evvel geri çekilmelidir. Şimdi Paris soruşturmasının devam ettiğini biliyoruz. Bunun takipçisiyiz. Sonuçta süreç ile bağlantılı bir cinayet olduğunu biliyoruz. Süreci sabote etmek isteyen güçler tarafından olduğunu biliyoruz. Hem hukuki hem de siyasi açıdan takip ediyoruz. Bu soruşturmanın bir an evvel bitirilmesi gerektiğini ifade etmek istiyoruz." / anf

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2014, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER