Başkan değil, baştan değiştireceğiz

Parçalanmış bir siyasal ortamda farklı inanç ve kültürden Kürt ile Türk’ün, Alevi ile Sünni’nin bir arada olduğu Seyhan Türkiye’nin ve Adana’nın bir resmini oluşturuyor.

Başkan değil, baştan değiştireceğiz
Parçalanmış bir siyasal ortamda farklı inanç ve kültürden Kürt ile Türk’ün, Alevi ile Sünni’nin bir arada olduğu Seyhan Türkiye’nin ve Adana’nın bir resmini oluşturuyor. Bu parçalanmış siyasi ortamda sistemden zarar gören tüm farklılıkları buluşturma ve şehri onlarla birlikte yönetme iddiasında olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana’da da dev afişler, yüksek maliyetli gazete ilanlarına karşı halkla iç içe mütevazi imkanlarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Biz de HDP Seyhan Belediye Eş Başkan Adayı Ayhan Bilgen ile Türkiye’deki siyasi atmosfer ve Adana yereli üzerine sohbet ettik.


YENİ BİR ADRES

HDP’nin neden kurulduğuna dair konuşan Bilgen, Türkiye siyasetinin kamplaşma üzerinden ilerlediğini, bu kamplaşma siyasetinin dışında toplumsal ihtiyaçları karşılayacak bir adrese ihtiyaç olduğunu ifade etti. Dininden, kimliğinden, kaynaklı yok sayılan emeğinin karşılığını alamayanların toplumun büyük kesimini oluşturduğunu dile getiren Bilgen “Toplumun büyük bir bölümünü oluşturan bu kesimlerin bir arada siyaset yapabileceği bir adrese ihtiyaç vardı. HDP bu boşluğu doldurdu” dedi. Kendisinin neden HDP’de olduğundan bahseden Bilgen, “Çatı Partisi Girişimi” gibi yıllardır seçim dönemlerinde yapılan ittifaklardan farklı olarak bu sefer daha kalıcı bir adres gösterildiğini belirtti. Barıştan, demokrasiden, özgürlükten ve emekten yana herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Bilgen, “Ben de üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum” diye konuştu.

TÜRKİYE PARTİSİ

BDP’nin Türkiye partisi olma yönünde eksiklikleri olduğunu dile getiren Bilgen, “HDP bir Kürt partisi değil ama Kürtlerin de partisidir” dedi. Demokrasi mücadelesi açısından Kürt hareketinin açtığı yollar olduğunu belirten Bilgen, Türkiye’nin farklı kesimlerinin birlikte mücadele etmesinin anlamlı olacağını vurguladı. HDP’nin Kürt partisi olacağına dair düşünceler varsa bunu değiştireceklerini ifade eden Bilgen, ancak bunun Kürtlerin geri adım atmasıyla değil emek ve demokrasi güçlerinin bir adım ileri adım atmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

HDP HALKIN İRADESİ

Halkın iradesini yok sayan yağmacı yönetim anlayışının İtalya’dan İspanya’ya, ABD’den Ortadoğu’ya her yerde patladığını ifade eden Bilgen, Adana’nın kötü yönetilmesinin sadece beceriksizlikle açıklanamayacağını belirterek bu durumu 70 liralık asfaltı 100 liraya alan rantçı zihniyete bağladı. “Başkan değil, baştan değiştireceğiz” sloganını sık sık dile getiren Bilgen, emek ve meslek örgütleri ile yönetilmeyen şehrin yönetiminin halktan kopuk olacağını dile getirdi.

YOLSUZLUK DA DARBE DE HDP’DEN UZAK

17 ARALIK operasyonu sonrası tartışmalara da değinen Bilgen, AKP’nin bize darbe yapıldı söylemi üzerinden ayakta kalmaya çalıştığını söyledi. Darbelerden, çeteleşmelerden, siyasete dışarıdan müdahalelerden rahatsız olanlara seslenen Bilgen darbelere karşı durmuş, direnmiş, en çok bedelini ödemiş toplumsal kesimler örgütlülüklerin HDP’de bulunduğunu belirtti. Yolsuzluklardan rahatsız olan, emeğinin çalınmasından kaygı duyanlara seslenen Bilgen, Başbakanın yolsuzluğun tanımını değiştirerek irtikap ve rüşveti çıkarıp sadece zimmet suçunu yolsuzluk olarak değerlendirmesinin suçun itirafı olduğuna dikkat çekti. 
“Kürt halkının yoğun yaşadığı mahallelere dört aydır belediye otobüs göndermiyor. Bu ayrımcılıktır” diyen Bilgen şöyle konuştu: “Yollarına, yeşil alan, eksikliğine baktığınızda bu kadar ihmal edilen, ayrımcılığın bu kadar kendini gösterdiği, makyajlı, vitrin olarak birkaç semtinin hizmet aldığı diğer geniş kesimin tamamen yok sayıldığı bir şehirde da yeni bir siyaset arayışında olanların da gönül rahatlığıyla iradesini ortaya koyabileceği bir parti HDP.”

CHP’LİLER MHP’DEN ADAY OLDU

Bilgen, ulusal gazetelere ilan verip kapalı kapılar arasında toplantılar dışında bir çalışması bulunmayan Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk’ün sokaklara çıkacak yüzünün olmadığını söyledi. Ulusal gazetelere ilan vermenin yüksek maliyetine dikkat çeken Bilgen bu masrafları yapanların seçilmekten beklentisinin daha fazlasını çıkarmak olacağını dile getirdi.

CHP VE MHP AYNILAŞIYOR

Seyhan’da Öztürk’ün kredisinin tükendiğini söyleyen Bilgen, CHP’de kendine yer bulamayan adayların MHP listelerine girmelerini değerlendirerek bunun CHP ve MHP’nin de aynılaştığını, güçlü bir alternatif için Seyhan’ın bu özgün konumunun HDP için tarihi bir fırsat olduğunu dile getirdi.

“Ne pahasına olursa olsun Erdoğan gitmeli. Ona bir ders verelim” analizinin yeterli olmadığını dile getiren Bilgen, Erdoğan’ı getirenlerin de onu denklemden çıkarıp sistemi yeniden makyajlayarak güncelleyebileceğini belirterek sorunun sistem sorunu olduğuna dikkat çekti.

CHP içerisinde Alevilere, Kürtlere ve emekçilere daha duyarlı kişilerin olmasının yeterli olmadığını ifade eden bilgen milliyetçi adaylarla ittifak yapan CHP’nin programatik olarak da CHP’de umut verici bir netliğin olmadığını söyledi.  / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2014, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER