Demirtaş: 'Bu yasaya destek vermeyiz'

Diyarbakır’da konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin MİT yasa taslağına tepki göstererek, “MİT yasası bir kez daha MİT’i ve başbakanı dolayısıyla devleti ve hükümeti güçlendiriyor.

Demirtaş: 'Bu yasaya destek vermeyiz'

Diyarbakır’da konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin MİT yasa taslağına tepki göstererek, “MİT yasası bir kez daha MİT’i ve başbakanı dolayısıyla devleti ve hükümeti güçlendiriyor. BDP olarak bu tasarıya karşıyız ve kesinlikle doğru bulmuyoruz” dedi. Demirtaş özerklik konusunda da "demokratik özerkliği inşa ne anayasaya ne de uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Kürtçe bizim anadilimizdir. Kürtdistan da bizim anavatanımızdır" diye konuştu.

Diyarbakır’da bir erkek kuaförü salonunu açılışına katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MİT yasa taslağının İmralı görüşmeleri ve çözüm sürecinin yasal alt yapısını oluşturmadığını belirterek, “Bahse konu taslak çözüm sürecinin yasal mevzuatının alt yapısını falan oluşturmuyor. Daha çok bu görüşme trafiği içerisinde bulunan MİT müsteşarı ve MİT mensuplarını korumaya alan, onların güvenliği ve güvencesini sağlayan bir tasarıdır. Bizim görüşmelerin ve müzakere sürecinin yasal alt yapısını veya dayanağından kast ettiğimiz bu değil tabii. Bu bu şekilde yansıtılmaya çalışılsa da doğru değil, hem demokratik ilkelere hem kişi güvenliğini hem de kişilerin özel yaşamına dair ihlalleri arttırmaya dönük çok ciddi düzenlemeler var. MİT yasası bir kez daha MİT’i ve başbakanı dolayısıyla devleti ve hükümeti güçlendiriyor. BDP olarak bu tasarıya karşıyız ve kesinlikle doğru bulmuyoruz. İmralı'daki görüşmelere yasal zemin hazırlamıyor. Hükümeti ve devleti güçlendiriyor. Bu da vatandaşı tedirgin ediyor. Mevcut haliyle bu yasaya destek vermeyiz” dedi.

BDP lideri Demirtaş, gündemde yerini koruyan ‘Demokratik özerklik’ ile ilgili ise şunları söyledi: “Demokratik özerklik yani yerinden yönetimin güçlenmesi, halkın yerelde yönetime katılması, kendi diliyle, kültürüyle eğitimini yapabilme hizmetini alabilmesi Türkiye'de hiç kimsenin zararında değildir. Biz Türkiye'ye demokrasiyi demokratik özerklik çerçevesinde inşa edeceğiz. Bu bizim hakkımızdır. Ne anayasaya aykırıdır, ne uluslararası sözleşmelere aykırıdır.

Bizim dilimizi, kültürümüzü yasaklayan, hor gören 'Vay Kürtler kendi dilinde eğitim görecekmiş' gibi kıyameti koparanlar, kusura bakmasınlar bu ülke onların babalarından onlara miras kalmış değil. Hepimizin ortak malıdır. Bu topraklarda bu vatanda hepimizin ortak malıdır. Kürtçe bizim anadilimizdir. Kürdistan da bu topraklar da bizim anavatanımızdır. Birileri çıldıracak diye birileri faşizan hislere kapılacak diye biz bunlardan vazgeçecek değiliz. BDP'nin söylediği budur. Kıyameti koparıyorlarsa koparsınlar. Kendileri bilirler. Biz bölünmeden parçalanmadan yana değiliz. Bunu hep ifade ediyoruz. Ama asimilasyona, inkara kültürlerin yok olmasına boyun eğmeyeceğiz."

Basın mensuplarının sorularının ardından iş yeri sahibini tebrik eden Demirtaş'ın "Türkiye'nin en iyi berberi aynı zamanda sayın başbakandır. En iyi traşı o yapıyor. Ondan da iyi traş yapana rastlanmamıştır bu güne kadar. Özellikle Kabataş sonrası yapmış olduğu traş kayda değerdi. Tabi ki berberimizin traşı da fena değildi" sözleri gülüşmelere neden oldu. / anf

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER