Önder: 40 günümüz var, çalışırsak alırız

Zeytinburnu'ndaki dayanışma yemeğinde konuşan Önder, “Önümüzde 40 gün var, çalışırsak alırız. Bu ırkçı muameleleri de kendimize yaptırmayız. Önümüzdeki Newroz'u da Zeytinburnu Belediyesi düzenler.

Önder: 40 günümüz var, çalışırsak alırız
Zeytinburnu'ndaki dayanışma yemeğinde konuşan Önder, “Önümüzde 40 gün var, çalışırsak alırız. Bu ırkçı muameleleri de kendimize yaptırmayız. Önümüzdeki Newroz'u da Zeytinburnu Belediyesi düzenler. Bu kadar Newroz yaptık, bir gün CHP'nin İstanbul il başkanı, ilçe başkanı eline bir çiçek alıp, 'Bu yurttaşlarımızın bayramıdır, gidelim ispatı vücut edelim' dediler mi? Demediler. O zaman oy için kapınıza geldiklerinde 'Cehennem olun gidin' diyeceksiniz” dedi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Zeytinburnu İlçe Örgütü, seçim çalışmaları kapsamında Öğretmenevi'nde dayanışma yemeği düzenledi.

Katılımın yoğun olduğu yemeğe Zeytinburnu Eşbaşkan Adayları Filiz Özçakır ve Hüseyin Güngör, HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayları Sırrı Süreyya Önder ve Pınar Aydınlar ile sanatçı Ferhat Tunç, ESP Zeytinburnu İlçe Başkanı Mehmet Aslıvar, BDP MYK üyesi Mehmet Bozdemir, Mardinliler Derneği, Garzanlar Derneği başkanları, Anadolu Yakası Dersimliler Derneği, EMEP, TUHAR yöneticileri ve muhtar adayları da katıldı.

Salona, Kürtçe'nin Kurmançi ve Kırmançki lehçeleri ile Türkçe "Dünya Anadil Günü'nüz kutlu olsun", "Barış ve kardeşlik Zeytinburnu'ndan filizlenecek" , "Zeytinburnu'na kadın iradesi değecek", "Halkların ve kültürlerin limanı Zeytinburnu" pankartları asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte HDP İlçe Başkanı, katılımcıları selamladı.

BDP İlçe Başkanı İsmet Çetinkaya ise, oluşturulan birliktelik ve dayanışmanın barış ve huzur getirmesini temenni etti. 21 Şubat'ın Dünya Anadil Günü olduğuna dikkat çeken Çetinkaya, "Şu anda Türkçe konuştuğum için kendimden utanıyorum" dedi.

Kürt halkı üzerinde uygulanan asimilasyon politikalarına dikkat çeken Çetinkaya, "Birçok halkın dilini, kültürünü bitirdiler, adeta tarihten sildiler. Ama Kürt halkının yürüttüğü bu mücadele, bizden önce yok edilen halkların değerlerini sahiplendi, asimilasyon politikalarını boşa çıkardı. Biz bu saatten sonra Türkiye'yi demokratikleştireceğiz, Kürdistan'a da statü kazandıracağız."

Çetinkaya, "İnanıyorum ki, 31 Mart'ta Zeytinburnu'na HDP'nin bayrağını çekeceğiz. Bugün bu yemeği sizler veriyorsunuz, o gün biz vereceğiz" diye konuştu.

BOZDEMİR: HDK TÜRKİYE’DE YAŞAYAN BÜTÜN HALKLARIN PARTİSİ

BDP MYK Üyesi Mehmet Bozdemir, HDK'nin oluşmasının tek nedeninin halkların mücadelesini ortaklaştırmak olduğuna dikkat çekti, "Nasıl ki Kürdistan'da DTK varsa, Türkiye genelinde de HDK var. Yalnız Kürtlerin partisi değil, Türkiye'de yaşayan bütün halkların partisidir. Bu proje Sayın Abdullah Öcalan'ın projesidir, bu proje bir stratejidir, bir ittifak değil. Bu nedenle biz Kürtler bunu çok önemsiyoruz" diye konuştu.

ESP İlçe Başkanı Mehmet Aslıvar da, HDP'nin tüm ezilenlerin ortak cephesi olduğunu vurguladı, "Gücümüzü birleştirdik ve kazanacağız" dedi.

ÖZÇAKIR: HDP HALKLA BİRLİKTE BELEDİYEYİ YÖNETMEK İSTİYOR

HDP Zeytinburnu Eşbaşkan Adayı Filiz Özçakır, HDP'nin halkla birlikte yönetmek istediğinin altını çizdi, "Projelerimizi de, çözümlerimizi de birlikte oluşturacağız" diye konuştu.

HDP Zeytinburnu Eşbaşkan Adayı Hüseyin Güngör, belediyelerin insanlara hizmet aracından çıkarak rant ve talan aracına dönüştüğünün altını çizdi, "Bu çarpık yapılanmayı değiştirmek için adayız. Bunu bizden başka değiştirecek güç yoktur" dedi.

GÜNGÖR: ZEYTİNBURNU’NU DA ALACAĞIZ

Zeytinburnu hakkında bilgi veren Güngör, şöyle konuştu: "13 mahallesi, 300 bin nüfusu var. İki mahalle sanayi bölgesi. 11 mahallenin hiçbirinde bir park bile yok. Kişi başına düşen yeşil alan sayısı bir süs bitkisi kadar. 3 dönemdir belediye başkan olan kişi, ilçenin en merkezi yerinde dünyanın en çirkin, hilkat garibesi yapısını yaptı. Burası 1. derece deprem bölgesinde. Bir depremde nüfusunun yarısını kaybedebilir. Ancak bir deprem anında insanların toplanabilecekleri bir yer bile yok. Biz böylesi bir mülkiyete, çarpıklığa karşıyız. Kellemizi veririz, kalan yeşil alanlarımızı kurban vermeyiz."

Güngör, son olarak, "Kürdistan'da 150 belediye alacağız. Zeytinburnu'nu da alacağız" diye konuştu.

Geceye katılan Ferhat Tunç da, 21 Şubat'ın Dünya Anadil Günü olduğunu hatırlattı, "7 bin dil kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu dillerden biri Kürtçe'nin Zazaki lehçesi. Kaybolma tehlikesi taşıyan 10 dilden biri. Bu Türk devlet sisteminin geliştirdiği asimilasyon politikalarının sonucudur. AKP'nin zulmünü birlikte durdurmak zorundayız. Umutluyuz, bu umudumuzu kırmaya kimsenin gücü yetmez" diye konuştu.

Tunç, Kırmançki ve Türkçe türküler, marşlar söyledi.

HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Pınar Aydınlar, sınıf dayanışması ve halkların dayanışmasının gücüyle kazanacaklarını belirtti, "Hakkımızı çalanlara karşı yerinden yönetim istiyoruz. Bunu başaracağız" dedi.

ÖNDER: SEFERBER OLALIM

HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Sırrı Süreyya Önder, önceki genel seçimlerde en önemli desteği Zeytinburnu halkının verdiğini hatırlattı, "En çok saldırıya da burası uğradı. Eski ilçe binamızda kalan yöneticilerimize dışarıda kalanların yardıma gidemediği günlerdi" dedi.

Lince maruz kalan esnafın yanına belediye başkanının bir gün bile gelmediğini belirten Önder, "Emniyet müdürü ve kaymakam geldi. Onlar değil, belediye başkanı gelmeliydi. Belediye başkanı halkın dertleri ile uğraşmalıydı" diye konuştu.

Önder şöyle konuştu: "Önümüzde 40 gün var, çalışırsak alırız. Bu ırkçı muameleleri de kendimize yaptırmayız. Önümüzdeki Newroz'u da Zeytinburnu Belediyesi düzenler. Bu kadar Newroz yaptık, bir gün CHP'nin İstanbul il başkanı, ilçe başkanı eline bir çiçek alıp, 'Bu yurttaşlarımızın bayramıdır, gidelim ispatı vücut edelim' dediler mi? Demediler. O zaman oy için kapınıza geldiklerinde 'Cehennem olun gidin' diyeceksiniz. Kadir Topbaş geldi bir gün? Ayıp değil mi? Gençler ve kadınlar günde bir saatini ayırsa, belediyeyi almamızın önünde hiçbir engel yok. Seferber olalım, şenliği de Kazlıçeşme'de yapalım, gazlıçeşmede değil."

Gule Mayera'nın sahne aldığı etkinlik, konuşmaların ardından sona erdi. / anf

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER