Önce polisler dövdü sonra da 'adalet'...

Karataş ailesine attıkları dayak kameralara da takılan polislere, 18 ay sonra dava açıldı. Ancak polislere istenen ceza, aileye açılan davalarda istenen cezadan az oldu.

Önce polisler dövdü sonra da 'adalet'...
 Bahçelievler’de, 4 Ağustos 2012’de önce sokakta ve sonra karakolda, ardından hastanede dövülen Karataş kardeşlerin şikâyeti üzerine, ancak 18 ay sonra sekiz polise dava açıldı. Dört kardeşi döven polislere ‘kasten yaralama’ suçundan bir buçuk yıldan dört buçuk yıla kadar hapis cezası talep edildi. İki polise ayrıca, Cengiz Karataş’ı bir gözünü kaybedecek şekilde darp etmelerinden ötürü iki yıldan altı yıla kadar ceza istendi. Polislere istenen ceza, iki yıla kadarki cezalar için geçerli olan hükmün açıklanmasının ertelenmesi kapsamına giriyor. Oysa Karataş kardeşlere, ‘hakaret, darp ve direnme’ suçu ve on yıla kadar hapis istemiyle iki dava açılmıştı. 

Türkiye
 , Karataş ailesini iki yıl önce “Polise hastanede dayak!” haberiyle tanımıştı. O gün tüm TV’ler Karataş ailesinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iki polisi dövdüklerini gösteren görüntüleri izlemişti. Oysa bu kavganın bir de gündüzü vardı. Yenibosna’da oturan Servet ve Kemal Karataş kardeşler, 4 Ağustos 2012 akşamı evlerine giderken iddiaya göre uyuşturucu kullandıkları ihbarı üzerine durduruldu. Servet Karataş, sokak ortasında pantolonunun indirilmesine itiraz edince yere yatırılıp elleri arkadan kelepçelendi. İddialarına göre yolda, bindirildikleri polis aracında ve götürüldükleri 75. Yıl Polis Merkezi’nde yumruk ve coplarla dövüldüler. O tarihte, Radikal’in ulaştığı görüntülerde, kapının aralığından şu manzara görülüyordu: Polisler ilkin hep beraber, sonra teker teker Servet Karataş’a vurdu. Bir komiser içeriye girip Kemal’in kafasını duvara vurdu, Servet’e tokat attı, çıktı. Bu dayak, aralıklı olarak saat 20.35’e kadar devam etti. Dayaktan bitkin düşen Kemal’ın menenjit hastası olduğunu öğrenen polis, 112’yi çağırdı. Polis, “Burada tedavi edin” dedi. Fakat iki görevli, hastaneye götürmek zorunda olduklarını söyledi. Kemal Karataş’a göre ambulansta da dövüldüler.

Dayakta gözünü kaybetti


Hastaneye giden iki gencin ağabeyleri, kardeşlerinin halini görünce, polislerle tartıştı. Bu sırada annelerinin tekmelenmesine kızan kardeşler, kendilerini döven ve hastaneye getiren iki polise saldırdı. Gözaltına alınan ağabeylerden Cengiz ve Diyaettin hastanede ve polis otosunda dövüldü. Cengiz Karataş bir gözünü kaybederken, Diyaettin duyma kaybı yaşadı.


Bu dayaktan ancak 18 ay sonra polisler hakkında dava açıldı. Sekiz polise Servet ve Kemal Karataş’ı dövdükleri için ‘kasten yaralama’ suçundan dört buçuk yıla kadar hapis cezası istendi. Bu polislerden İbrahim Şimşek ve Hikmet Yeral hakkında Diyaettin Karataş’ı dövmekten de dört buçuk yıla, Cengiz Karataş’ın da bir gözünü kör edecek kadar darp ettikleri için altı yıla kadar ceza talep edildi. İlk duruşma, 8 Mayıs’ta görülecek. 


Aileye 3 gün sonra açılmıştı


Sanık polislere 18 ay sonra dava açılırken, mağdur dört kardeşe dayaktan 3 ve 4 gün sonra iki ayrı dava açılmıştı. Bakırköy 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan ilk davada, sanık dört polisin şikâyeti üzerine Servet ve Kemal Karataş’a ‘hakaret’ suçundan iki yıla, ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçundan altı aydan üç yıla kadar ceza istenmişti. Ardından da dört kardeşin tümüne birden ikinci dava açıldı. Bakırköy 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen bu dava kapsamında ‘darp’ savıyla dört aydan bir yıla, yine ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçundan da üç yıla kadar ceza istendi. Bilirkişi raporlarında, gözünü kaybeden, fakat sanık olarak yargılanan Cengiz Karataş için, “Sarı tişörtlü şahsın saldırganlarla polisleri ayırmaya çalıştığı görülmektedir” deniliyor. Karakoldaki dayağın görüntülerine dair ikinci bilirkişi raporunda ise “Odaya giren komiser yardımcısı tarafından, kafasına yumruk vurmak suretiyle darp edildiği tespit edilmiştir” ifadesi var. İki dava sürüyor. /
 Radikal
Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2014, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER