KCK: Kürtçe konuşalım, Kürtçe okuyalım

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yayınladığı bir mesajda, Kürt halkını bir hafta boyunca anadilini sahiplenme tutumunu sokaklara çıkarak göstermeye çağırdı.

KCK: Kürtçe konuşalım, Kürtçe okuyalım
 KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yayınladığı bir mesajda, Kürt halkını bir hafta boyunca anadilini sahiplenme tutumunu sokaklara çıkarak göstermeye çağırdı.


KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı yaptığı yazılı açıklamada Kürt halkı ve dünya halklarının anadil gününü kutladı.

“Her yerde Kürtçe konuşalım. Kürtçe konuşmayı sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamda yaygınlaştıralım. Başta müzik olmak üzere sanat ve edebiyatı Kürtçe yapalım, Kürtçe dinleyelim, Kürtçe okuyalım” diyen KCK’nin anadil günü dolayısıyla yayınladığı mesaj şöyle:

“Dil, insanlaşma ve toplumsallaşma gibi çok önemli gelişmelerin en temel unsurlarındandır. İnsanlaşma ve toplumsallaşma kültür dediğimiz değerlerin yaratılmasını ifade etmektedir. Dil de kültür yaratmanın en temel öğesidir. Her dil bir kültürü taşımaktadır. Her dilin ölmesi ise bir kültürün ölmesi anlamına gelmektedir.

Kürt dili ve Kürt kültürü insanlığın kök hücrelerindendir. Kürt dili ve kültürüne yapılan her saldırı tüm insanlık kültürüne yapılan saldırıdır. Kürt dili ve kültürüne yönelik kültürel soykırım tüm insanlığa yönelik bir kültürel soykırımdır. Kürt dili ve kültürüne saldırı böyle bir kapsamdadır.

20. yüzyılda başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri Kürtleri fiziki ve kültürel soykırıma uğratmak için büyük bir baskı düzeni kurdular. İnsanlığın kök kültürünü yok etmeyi hedefleyen bu soykırıma uluslararası güçler de destek verdiler. Kürtlere karşı işlenen insanlık suçuna Avrupa ve ABD başta olmak üzere dış güçler de destek oldular. Kuşkusuz Kürtler yürüttükleri mücadeleyle bu kültürel soykırımı önemli oranda boşa çıkardılar. Ancak kültürel soykırım tehdidi devam etmektedir. Türkiye'deki kültürel soykırımcı sistem bu amacından hala vazgeçmemiştir. Anadil eğitim yasağı kültürel soykırımda ısrar edildiğini göstermektedir. Kürt sorununun çözümünde adım atılmaması da bu kültürel soykırımdaki ısrarın sonucudur.

Türk devletinin Kürt sorunundaki çözümsüzlükteki ısrarını kırmak için kültürel soykırıma karşı mücadeleyi ve direnişi yükseltmek gerekmektedir. Kültürel soykırımcı sömürgeci zihniyet asimilasyon ve kültürel soykırımla Kürtlerin direnişini kırmak istiyorsa, bizler de dilimize ve kültürümüze sahip çıkarak kültürel soykırımcı sistemin saldırılarını kırmalıyız.

Türk devletinin Kürt dili ve kültürü şahsında insanlığın kök kültürüne saldırmasına karşı dil ve kültürdeki duyarlılığımızı arttırarak cevap verelim. Her yerde Kürtçe konuşalım. Kürtçe konuşmayı sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamda yaygınlaştıralım. Başta müzik olmak üzere sanat ve edebiyatı Kürtçe yapalım, Kürtçe dinleyelim, Kürtçe okuyalım.

Önder Apo siyasal savaşın, yurtseverlik savaşının tarihe ve toprağa sahip çıkma savaşı olduğunu vurgulamıştır. Bugün hala Kürtlerin soykırım kıskacında olduğunu belirtmektedir. Türk devleti siyasal, sosyal, kültürel, spor, sanat ve diğer tüm alanları Kürtlerin kültürel soykırımı üzerine kurgulamış ve planlamıştır. Bizler de bu gerçeği görerek tüm çalışmalarımızda kültürel soykırımı ortadan kaldıracak bir duyarlılıkla hareket edelim. Bu nedenle dünya anadil gününde Bi Kurdî Bihizire, Bi Kurdî Biaxife, Bi Kurdî Binivise çağrısını biz de bir daha yineliyoruz. Halkımızın bir hafta boyunca anadilini sahiplenmeye ve kültürel soykırıma karşı tutumunu meydanlara çıkarak göstermeye çağırıyoruz." / anf

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2014, 10:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER