Venezuela'da Guaido'yu hangi ülkeler tanıdı?

Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guaido'nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesini hangi ülkeler tanıdı?

Venezuela'da Guaido'yu hangi ülkeler tanıdı?
Hugo Chavez yönetiminde Latin Amerika’daki sol dalganın en önemli temsilcilerinden biri haline gelen ancak Nicolas Maduro’nun liderliğinde ekonomik krize giren petrol zengini Venezuela, dün muhalefet lideri Juan Guaido’nun geçici devlet başkanlığını ilan edip bazı ülkelerden destek almasıyla karmaşaya gömüldü.

Ulusal Meclis Başkanı da olan Guaido, dün Maduro’ya meydan okumasından dakikalar sonra ABD Başkanı Donald Trump tarafından geçici başkan olarak tanındı. ABD’yi bir dizi başka ülke izledi. Peki kimler Guaido’yu, kimler Maduro’yu tanıyor?

BOLİVYA VE KÜBA AÇIK DESTEK VERDİ

Gelinen noktada, Maduro kendi bölgesinde tecrit altında kalmış görünüyor. Sadece geleneksel müttefikleri Bolivya ve Küba Maduro’ya açık destek beyan etmiş durumda.

Son yıllarda sağ hükümetlerin iktidara geldiği Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay ve Peru ise Guaido’yu tanıdı.

MEKSİKA: EGEMENLİK İHLALİ

Meksika ise söz konusu krizde taraf tutmayacağını açıkladı. Devlet Başkanı Lopez Obrador’un makamından yapılan açıklamada, Guaido’ya destek vermenin egemenlik ihlali olduğu vurgulandı; Meksika’nın bir başka ülkenin içişlerine karışmayacağı belirtildi.

KANADA TANIDI, FRANSA ‘DÜŞÜNÜYOR’

Batı dünyasında, şu an için ABD’yi sadece Kanada izlemiş görünüyor. Fransa’dan yapılan açıklamada, durumun yakından izlendiği ve Avrupalı müttefiklerle istişareler yapıldığı belirtildi.

TÜRKİYE VE RUSYA KARŞI

Türkiye de Maduro’ya destek açıklarken, Rusya parlamentosu Duma’nın alt kanadının başkanı Vyacheslav Volodin ‘Maduro’yu iktidardan indirme girişimlerini yasadışı gördüklerini’ söyledi.

ÜLKE İÇİNDE DURUM NASIL?

Venezuela ordusunun üst kademeleri Maduro’nun yanında. Savunma Bakanı Vladimir Padrino, silahlı kuvvetlerin Guaido’yu tanımadığını açıkladı. Yüksek Mahkeme ve devlet petrol şirketi PDVSA da Maduro’dan yana tavır koydu.

NE OLMUŞTU?

Petrol zengini Venezuela’da, Maduro’nun Mayıs 2018’de düzenlenen seçimleri kazanıp ikinci bir dönem için yemin etmesinin ardından, bu oylamayı kabul etmeyen muhalefet dün sokaklara döküldü. Guaido bu eylem sırasında kendini geçici devlet başkanı ilan etti. Maduro Guaido’yu darbe yapmakla suçlayıp, ABD ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2019, 10:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER